Boekbespreking De Gruwelijke Geschiedenis van de hele wereld | Een handleiding van hoe het NIET moet
top of page

Boekbespreking De Gruwelijke Geschiedenis van de hele wereld | Een handleiding van hoe het NIET moet

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


De Gruwelijke geschiedenis van de hele wereld

Door Sander van Genderen - Al meer dan tien jaar geeft uitgeverij Kluitman de serie Waanzinnig om te Weten uit, waarin allerlei wetenschappelijke feitjes uit de doeken worden gedaan. In die tijd heeft de serie je onder andere kennis laten maken met Romeinen, Grieken, de Verenigde Staten, vulkanen, computers en de spijsvertering. De serie wisselt allerlei onderwerpen af en deed voor de Kinderboekenweek van 2020 een speciaal uitstapje: De Gruwelijke Geschiedenis van de hele wereld!


Een boek dat niet aan te raden is voor een lezer met een zwakke maag, zo blijkt al snel. Op de eerste bladzijde is al een strip te zien waarop een kind wil weten hoe Azteken het hart van hun vijand verwijderden. Niet voor niets is de titel van het boek dan ook 'De Gruwelijke Geschiedenis van de Wereld', want beste lezers, de wereld is heel wreed en is dat altijd al geweest.


Het boek brengt je van de tijd van de jagers en boeren naar de tijd van de ellendige oorlogen die we inmiddels al meer dan een halve eeuw achter de rug hebben. Hierin volgen de meest angstaanjagende en afschrikwekkende weetjes elkaar in hoog tempo op. Heb je wel eens gehoord van de godin Kali? Nee? Misschien maar goed ook. Niet stiekem Googlen hè?


Het boek wisselt de tekstvormen af in zo'n 100 pagina's. Zo lees je soms een strip, soms weetjes en soms een lijst zoals een top 10. Daarnaast schotelt het boek je soms nog een quiz voor of een andere opdracht, waardoor je als lezer ook lekker actief blijft. Het boek sluit af met een lijst van de slechtste slechteriken. Dacht je bijvoorbeeld dat Christoffel Columbus heel onschuldig Amerika heeft ontdekt? Lees het boek dan nog eens!


Doordat het boek ongeveer vier keer zo groot is als de andere exemplaren uit de reeks en ook nog eens volledig in kleur is gedrukt, heb je te maken met een unieke uitgave. Vandaar dat we deze editie van Waanzinnig om te Weten dan ook als een 2.0 versie zien. Dat moet je (zeker als geschiedenisfanaat) meemaken!


bottom of page