top of page

De heen-en-weer brief (6+) | De cirkel is rond


Het leuke van kinderboeken lezen en bespreken, is dat deze je telkens weer kunnen verbazen. Of het nu een spraakmakende illustratie, goed gevonden woordspeling of mysterieuze zinsbouw is... het zorgt telkens weer voor een glimlach op het gezicht. De wereld van kinderboeken kent geen grenzen. De enige grenzen die er zijn, stellen de schrijver en illustrator zelf. De Vlaamse kunstenares Gerda Dendooven besloot dat een boek niet van begin tot eind moet kloppen, maar ook van eind tot begin. Denk daar maar eens over na!


In De heen-en-weer brief volgen we het romantische verhaal van een stelletje dat elkaar Beertje en Krullenbol noemt. Het lijkt op een liefdesverhaal, maar ik sluit niet uit dat het ook een innige vriendschap kan zijn. Aan het begin van het boek begint Beertje zijn brief met 'dag Krullenbol', waarna hij begint met vragen stellen. Hoe gaat het met je? Heb je mijn brief ontvangen? Wie zijn je buren? Droom je soms over mij? Het zijn allerlei vragen waar hij maar al te graag antwoord op wil.


Tegelijkertijd zit Krullenbol niet stil. Zij begint aan het eind namelijk ook een brief, maar dan met 'dag Beertje'. De brief die zij schrijft, lijkt erg veel op de brief die ze gaat ontvangen, maar is omgekeerd! Daarmee doe ik ook meteen het interessante van dit boek uit de doeken. De heen-en-weer brief is namelijk een boek dat je zowel van voor naar achter als van achter naar voor kunt lezen én bekijken. Wie het boek van voor af aan leest, volgt de geschreven brief van Beertje. Je leest zijn vragen en ziet ondertussen een hele reis die de brief aflegt. De brief wordt opgepakt door de wind en gestolen door een dief. Belandt in de handen van een baby en in de mond van een kat, totdat deze uiteindelijk bij Krullenbol lijkt aan te komen. Wie achteraan het boek begint, volgt de brief van Krullenbol. Deze brief wordt door een vogel opgepikt en een heel eind gevlogen.


Dit alles gebeurt met duidelijke en eigenzinnige illustraties, ondersteunt door een tekst die simpel oogt, maar toch raakt. De Heen-en-weer brief is een boek dat simpelweg ingenieus is. Het voert de lezer terug naar een tijd waarin briefpost nog heel gewoon was. Iets wat de jongeren vandaag de dag zich maar moeilijk kunnen voorstellen. Eeuwig zonde, want briefpost blijft iets magisch hebben. Het is niet voor niets dat brieven met Kerst toch weer de kop op steken.

 

Dit boek raden wij aan voor...

...ouders en leerkrachten die het over briefpost willen hebben

...lezers die van originele boeken houden

...lezers die van boeken houden die tot de verbeelding spreken

 

Samenvatting / Omslag

Hartverwarmend boek over gemis en vriendschap


Een jongen schrijft een brief aan een meisje. Hij mist haar en wacht vol ongeduld op een antwoord. Maar de brief waait weg en komt in allerlei handen terecht. Die van een man met een koffer, een politieagente, een vluchteling, een kind… En uiteindelijk in de bek van een hond, die de brief aflevert.

Maar hier stopt het verhaal nog niet. Want het meisje schrijft ook een brief, die de andere richting uit gaat. De laatste pagina wordt de eerste. Je leest dus verder van achter naar voor!

Comments


bottom of page