top of page

De Ickabog | Angst is een slechte raadgever


De Ickabog, J.K. Rowling, De Harmonie, Cover

Vele grote dictators en regeringsleiders in de geschiedenis hebben er gebruik van gemaakt: angst. Mensen bang maken voor een verschrikkelijke tegenstander of voor een verschrikkelijke gebeurtenis die staat te gebeuren als ze niet op hem vertrouwen in het stemhokje. Mensen zijn daar vaak gevoelig voor, maar wat als een regeringsleider angst gebruikt om zijn gehele volk te onderwerpen. Dit gebeurde in bijvoorbeeld vele kolonies van Westerse landen, of in Nazi-Duitsland of het Rusland van Stalin. De Ickabog is het verhaal over een mysterieus monster dat iedereen op zou eten als de mensen niet precies zouden doen, wat de bazen (de baronnen) ze voorschotelt.


De Ickabog vertelt het verhaal over een landje genaamd Steenrijk. In Steenrijk zijn er een aantal regio's en iedere regio staat in het teken van een product dat ze tot in de puntjes kunnen bereiden. In de hoofdstad Slosdijk serveren ze de heerlijkste taartjes, terwijl je in Füstenberg de meest gracieuze wijn kunt drinken. In Karnheim kun je de meest romige kazen eten en in Sudderveen eet je het zachtste en meest smaakvolle vlees dat je ooit geproefd hebt. Iedereen is vrolijk en heeft genoeg te eten en dat is te danken aan koning Fred. Oh ja, er is ook nog een klein stukje Steenrijk waar niet zo veel mensen wonen en dat ook eigenlijk alleen maar uit moeras bestaat. Dat is Zomphoek. Zomphoek staat maar om één ding bekend: de mythe van de Ickabog.


De Ickabog is een verschrikkelijk monster, alleen de mensen hebben hem al heel lang niet gezien. Zo lang niet, dat ouders hun kinderen vertellen dat als ze niet gehoorzaam zijn, de Ickabog langskomt. In Slosdijk wonen naast koning Fred twee slijmerige baronnen, die in het volste vertrouwen van koning Fred kunnen opereren. Het verhaal begint bij de onfortuinlijke dood van de kleermaakster van de koning. Als de koning daar niet attent genoeg op reageert, zegt de dochter van de kleermaakster (Roos) dat de koning "zelfzuchtig, ijdel en wreed" is. De koning wil zichzelf daarom bewijzen.


Als er een dag later een man aankomt, die beweert dat de Ickabog zijn hond heeft opgegeten, bedenkt de koning dat hij op expeditie moet. Tijdens de expeditie gaan de baronnen ernstig in de fout en dit proberen ze te herstellen door het voorval te verhullen en de Ickabog de schuld te geven. Dit doen ze door uiteindelijk een schrikbewind te voeren op heel veel levels. De vraag is natuurlijk: houden ze dit vol? Wat gebeurt er met Steenrijk onder het strakke bewind van de baronnen? Hoe reageert Roos op dit alles? En bestaat het mysterieuze beest eigenlijk wel?


De Ickabog is een semi-magisch verhaal. Ieder boek van J.K. Rowling wordt natuurlijk gelinkt aan Harry Potter, maar er zijn weinig verbanden. Het thema is opstaan voor je rechten en voor de waarheid zonder toverspreuken, maar door te vechten (op een positieve manier) tegen onrecht. Tegelijkertijd is het ook een lesje in kritisch blijven zijn wat er gebeurt bij de machthebbers in een land. Eigenlijk is het ook een politiek boek (en dat voor kinderen!). Dus een magisch monster, politiek gebrabbel en een waanzinnig avontuur (en daar heb ik nog niet eens (bewust) over geschreven)


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van een spannend avontuur

... leraren die kinderen willen leren wat een dictatuur is en doet

... ouders die een avontuurlijk en spannend voorleesverhaal willen hebben voor hun wat oudere kind

 

Samenvatting/Omslag

Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns. Lange vlijmscherpe klauwen. De Ickabog komt eraan... Het koninkrijk Steenrijk was ooit het gelukkigste land ter wereld: goud in overvloed, een koning met de fraaiste snor die je je maar kunt voorstellen, en slagers, bakkers en kaasmakers wiens heerlijkheden iedereen deden huilen van vreugde. Alles was er perfect, behalve dan misschien de Zomphoek, de moerassige, mistige streek in het noorden waar de monsterlijke Ickabog woonde, althans volgens de legende. Iedereen met enig verstand wist dat de Ickabog een verzinsel was, bedoeld om kleine kinderen bang te maken. Maar het grappige van legendes is, dat ze een heel eigen leven kunnen gaan leiden. De Ickabog is een sprookje over waarheid, hoop en vriendschap.


Comments


bottom of page