top of page

De Jongen en de Papegaaiduiker (7+) | Een eerbetoon aan uitgeverij Puffin


De jongen en de papgeaaiduiker, Michael Morpugo, Benji Davies, Puffin Books, Luijting-Sijthoff, Edward van den Vendel, cover

The wizard of Oz, de Pride en de Prejudice en Dracula hebben één ding gemeen: de boeken zijn uitgebracht door de grote Puffin (wat een vertaling is voor Papegaaiduiker) books. Ter ere van vuurtorenwachter en inspirator Benjamin Postletwaite en het door hem geredde kind Allen Williams, brachten Michael Morpugo en Benji Davies een prachtig boek uit: De jongen en de Papegaaiduiker. Een heroïsch verhaal over een man die een held werd, juist omdat hij geen held wilde zijn.


In een verschrikkelijke storm kwam de Pelican aan in Scilly. De storm was zo hevig, dat het schip onbestuurbaar was geworden en op de klippen was gelopen. Aan de kust staat de vuurtorenwachter met wilde gebaren te zwaaien naar het schip, maar als het schip geen verandering in de koers maakt, besluit hij het heft in eigen handen te nemen.


Met een sloep vaart hij van Scilly Island naar het haast zinkende schip. Daar redt hij alle opvarenden en brengt hij ze veilig aan de kust. In zijn oude vertrouwde vuurtoren maakt hij thee voor iedereen en hij zorgt er voor dat iedereen er warmpjes bij zit. In die vuurtoren zit Allen. Hij is zojuist door de norse man gered. Hij loopt naar hem toe om hem te bedanken en Ben wuift het weg en zegt dat hij gewoon zijn werk deed. Dan geeft hij hem een kaartje. Een zelfgeschilderd kaartje. Vanaf dat moment weet Allen één ding. Ooit moet hij terug naar die eigenwijze, koppige vuurtorenhouder. Dat dat lastiger is dan hij dacht, kun je lezen in dit prachtige boek.


De jongen en de Papegaaiduiker gaat over een aantal hele sterke karakters die er in het verhaal prachtig uitkomen. Zo heb je de vastberaden Allen, de ongelukkige moeder van Allen en de stugge vuurtorenwachter, die geen credits wilde voor het redden van vele mensen. De vriendschap tussen de jonge jongen en de oudere man is prachtig omschreven. Soms zelfs zonder woorden. De prachtige tekeningen van Benji Davies maken dit verhaal echt helemaal af.


De jongen en de Papegaaiduiker gaat over een aantal aspecten die je ook in de klas kan gebruiken. Er zit een stuk in over de Eerste Wereldoorlog, waarin de jonge Allen naar het front moet en uiteindelijk krijgsgevangene wordt. Dit stuk zou je in de klas dus prima kunnen gebruiken als je het hebt over krijgsgevangenen. Ook het onderwerp uitgevers zou je prachtig kunnen aansnijden aan de hand van dit boek. Wat doen uitgevers en hoe regelen ze de dingen.


Dit boek is een juweel, uitgebracht door Luitingh-Sijthoff, maar natuurlijk een ode aan Puffin Books en hun voorlopers. Het verhaal is kort, maar erg fijn geschreven en vertaald door (wie anders) Edward van den Vendel. De tekeningen zijn waanzinnig mooi en de tekst laat je meeleven in het leven van Allen. Zijn leven is niet gemakkelijk, maar de tekst en zijn verhaal zijn enorm interessant en goed te volgen door de geweldige schrijver: Michael Morpugo. En ooh ja, had ik al de prachtige tekeningen van Benji Davies laten vallen? 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van korte, dramatische boeken

... mensen die een motivatie nodig hebben om zelf een uitgeverij op te richten

... ouderen die eigenlijk ook geen onderscheiding willen, omdat ze niet houden van aandacht

 

Samenvatting/Omslag


De jongen en de papegaaiduiker van auteur Michael Morpurgo (o.a. War Horse) en illustrator Benji Davies (o.a. De kleine walvis) is een ontroerend en sfeervol verhaal voor jong en oud over een eenzame jongen en een vuurtorenwachter. Allen is vijf jaar oud wanneer hij en zijn moeder op weg naar Engeland schipbreuk lijden. De vuurtorenwachter van Papegaaiduikerseiland ziet het gebeuren en redt de jongen en alle opvarenden. Vlak voor Allen van het eiland vertrekt, krijgt hij van de vuurtorenwachter een schilderijtje. In de jaren daarna groeit Allen op bij zijn strenge, kille grootouders. Maar de herinneringen aan die ene nacht blijven hem altijd bij en hij neemt zich voor terug te keren naar het eiland, om de man te vinden die hem heeft gered… Met achterin weetjes over papegaaiduikers!

Comments


bottom of page