De koffer (3+) | Wat zit er nou in die koffer?
top of page

De koffer (3+) | Wat zit er nou in die koffer?


De koffer, Chris Naylor-Ballesteros, Gottmer, cover

Aan het begin van ieder schooljaar is "de koffer" één van de leukste werkvormen die ik doe. Een koffer heeft iets magisch, want het is een opslag om spullen in te doen, maar welke spullen, dat is altijd een raadsel. Met geschiedenislessen doe ik er dan wel eens spullen in over het onderwerp waar we dan die weken mee aan de slag gaan, maar aan het begin van het jaar doe ik er spullen in die gaan over mij. Zo kunnen de kinderen mij beter leren kennen. Binnenkomen met zo'n koffer begint al met opschudding en alle kinderen willen hem uiteindelijk openen. Als ze zien wat er in zit, zijn ze soms best wel teleurgesteld, omdat er niet veel geld in zit, of niet de juiste versie van de PlayStation. Maar wat zou er gebeuren als ik vooraf had beweerd dat er iets heel groots in de koffer zat, zoals een anker of een wasmand, wat zou er dan gebeuren met de verwachtingen?


De koffer gaat hierover. Het gaat over een raar dier met een koffer. Hij gaat op bezoek bij een vogeltje, een hondje en een vos. Als er gevraagd wordt naar wat er in de koffer zit, vertelt het vreemde wezentje dat er een kopje, een tafel en een houten huisje in de koffer zitten. Uitgeput valt het beestje dan in slaap. De dieren beraadslagen zich: "Wat kan er toch in dit vreemde koffertje zitten? Een tafel past toch niet in de koffer? En een huisje dan al helemaal niet?'' De vraag is natuurlijk uiteindelijk: wat zit er in die koffer? En wat doen de dieren als het beestje in slaap valt?


De koffer gaat over iets wat wij mensen maar al te goed herkennen: nieuwsgierigheid. Zeker na wat ik in de inleiding omschrijf, is (bijna) ieder mens van nature nieuwsgierig. Soms lijkt het al dat het je geen reet interesseert en dan ben je niet nieuwsgierig. Maar eigenlijk wil iedereen weten wat er in een cadeautje zit. Natuurlijk gaat de koffer ook over het vertrouwen van anderen. Kunnen we de ander geloven ook al is hetgeen wat de ander zegt zo verschrikkelijk onlogisch? (Veel science-fictionfilms maken gebruik van dit effect)


In de klas kun je daarom ook veel met dit effect. Zeker met het einde van het boek kun je een hoop leuke dingen. Zou je willen weten hoe je dit voor elkaar krijgt? Stuur dan een mail naar contact@leesdetectives.nl, want we willen het einde natuurlijk niet verklappen. Met het thema nieuwsgierigheid kun je natuurlijk ook heel veel. De kofferopdracht in de inleiding is al goud, maar ook kun je aan de hand van dit boek het gesprek aan over elkaar vertrouwen en wat zou jij doen als je in de schoenen stond van de vogel, de vos en de hond? Laat kinderen dat uittekenen en ga daar dan over in gesprek. Ik denk dat het een geweldig gesprek oplevert!


De koffer is dus een simpel geschreven boek dat gaat over iets wat we allemaal herkennen: vertrouwen en nieuwsgierigheid. Dat maakt het boek ook erg toegankelijk en maakt ook dat het boek gekozen is in de Top 10 van de nationale voorleesdagen. Een echt aan te schaffen boek dus voor je schoolbibliotheek! Ik hoop dat jullie me vertrouwen dat dit een geweldig boek is! Word je daar niet nieuwsgierig van?


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die ook altijd willen weten wat er in een cadeautje zit

... leerkrachten die hun kinderen iets willen bijbrengen over vertrouwen

... een ieder die het lukt om een houten huis in een koffer te krijgen

 

Omslag/Samenvatting

'De koffer' is een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? 'De koffer' is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Met slechts een paar personages en eenvoudige illustraties heeft Chris Naylor-Ballesteros een raak en ontroerend verhaal gecreëerd dat ouders en kinderen aan het denken zal zetten. Sterk door zijn eenvoud. Khaled Hosseini, auteur van de bestseller 'De vliegeraar' is erg onder de indruk van De koffer: ‘In een tijd waarin meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht zijn voor geweld maakt dit prachtig geïllustreerde en ontroerende verhaal over vriendelijk zijn tegen vreemden diepe indruk. Ik hoop dat alle ouders 'De koffer' met hun kinderen zullen lezen.’


bottom of page