top of page
Foto van schrijverLeesdetective Yannick

De koning die het donker verbood (3+) | Een lesje democratie voor kleuters

In eerdere boeken beschreef ik al vaker thema's als machtsmisbruik en macht en tegenmacht. Denk aan een aantal delen van de Grijze Jager, De Ickabog en Het eiland van verloren woorden. Natuurlijk is dat een hot item voor schrijvers, want macht is iets waar wij gewone mensen niets over weten, maar het is tegelijkertijd iets waarover we heerlijk kunnen fantaseren. Want ergens levert die macht ook strijd op. Want er is vast wel iemand die hetzelfde wil als jij. Met lakeien en bedienden rondlopen en bepalen wat er in het land gebeurt. Nou is het echt een hot item voor kinderboeken van kinderen die tegen de puberleeftijd aanzitten. Wat nou als ik vertel dat over dit thema een prachtig prentenboek is verschenen? Het heet: De koning die het donker verbood.


De koning die het donker verbood is geschreven door Emily Haworth-Booth en is vertaald door Edward van den Vendel. Het boek is zwart-wit en geel (de kleur van het licht) en begint bij een jonge prins. De jonge prins was ontzettend bang in het donker, zoals iedereen dat vaak wel is. Hij hoorde gekke geluiden en bovendien kon hij niet zien welke afschuwelijke monsters er onder zijn bed zaten. Toen kwam hij tot een besluit: ik verbied het donker! Niemand mag meer in het donker zijn. Om er voor te zorgen dat het volk het ermee eens was, besloot hij het slim aan te pakken.


Door de straten liepen raadslieden en zij fluisterden allerlei mensen in dat het donker ontzettend eng is. Toen de mensen erover nadachten, kwamen ze tot de conclusie dat het donker inderdaad supereng is en dat de mensen wilden dat het donker verboden zou worden. Ze kwamen in opstand en de koning regelde met allerlei lichtinstallaties dat het voor altijd licht zou blijven. Na een heus volksfeest kwamen de mensen tot een aantal conclusies... maar welke? Dat mag je lezen in "De koning die het donker verbood."


De koning die het donker verbood is een prachtig boek om voor te lezen aan de kleuters. Zo kunnen ze nadenken waar het donker eigenlijk wel fijn voor is, ook al is het soms een beetje eng. Toch is het ook een tof boek om te laten lezen in de bovenbouw. In mijn groep hebben we dit jaar het thema vrijheid en als filosofisch begin zou ik wel met dit boek kunnen starten. Want is een koning of president echt wel eerlijk gekozen als je het publiek bespeelt?


Wij zijn grote fan van het boek en kaarten het daarom aan als AANRADER. Vanwege de simpele vormgeving, de complexiteit van het onderwerp en hoe dat is weergegeven in iets veel simpelers. Als dat allemaal in een prentenboekje zit inclusief een goed verhaal met een interessante afloop, dan heb je een topprentenboek in huis!


 

De allerleukste verhalen, indrukwekkendste belevingen en interessantste informatieboeken worden door ons gekroond tot Aanrader. Kortom: de crème de la crème van het kinderboek! De boeken met deze tag, mag je absoluut niet missen!


Klik hier voor alle aanraders!

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van verhalen over koningen

... leerkrachten die iets willen vertellen over macht en tegenmacht

... mensen die tips nodig hebben om de mensen te bespelen

 

Samenvatting/Omslag

Er was eens een jongetje dat bang was voor het donker. Dat is nog niet zo vreemd. De meeste kinderen zijn weleens bang in het donker. Maar dit jongetje was een prins, en hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker ging doen. Hij ging het verbieden. Als de koning het donker helemaal verbiedt, een kunstzon aanlegt en ‘anti-donker’ wetten uitvaardigt, lijkt dat in eerste instantie een goed plan. De burgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over al het engs dat zich in het donker schuilhoudt. Maar wat gebeurt er als niemand meer kan slapen en de burgers in opstand komen? Zal de koning zijn angsten het hoofd bieden en de lichten doven? De koning die het donker verbood is een prachtig, tot nadenken stemmend verhaal over hoe we niet zonder het donker kunnen als we van het licht willen genieten.

Comments


bottom of page