top of page

De leukste stomste dag ooit (4+) | Wat doe je als je een rotdag hebt?


De leukste stomste dag ooit, Sophy Henn, Luitingh-Sijthoff, cover

Je herkent het wel. Je bent met een been uit bed gestapt en het bleek de verkeerde te zijn. Je komt in de keuken in de veronderstelling dat je nog ontbijt had en dat bleek over de datum te zijn. De douche blijft koud, omdat de CV weer raar doet en de kat heeft in je schoenen gepiest. Alles zit tegen. Dat heb je wel eens en toch wordt er nog ontzettend veel van je gevraagd. Of het nu op school is of op je werk. Zul je net zien dat net die belangrijke toets vandaag is, waar je net te kort voor hebt geleerd. Wat doe je dan?


In De leukste stomste dag ooit zie je Sem. Sem heeft by far de stomste dag ooit. Dus hij brulde, stampte en was boos, maar niets hielp, totdat hij besloot om weg te lopen. Hij liep helemaal tot... het einde van de tuin. Daar stopt hij want als hij werd toch wel moe. Aan de achterkant van de tuin bedenkt Sem een oerspannend verhaal. Zal dat zijn dag beter maken?


De leukste stomste dag ooit gaat over verveling en het omdraaien van je gevoel en emotie. Soms vind je een dag vervelend en probeer je door juist het negatieve te doen een positief gevoel over te houden. Dus door inderdaad stampij te maken, terwijl je je gevoel alleen kan omdraaien als je iets positiefs doet. Net zoals Sem in dit verhaal.


In dit (uiteindelijk) vrolijke en spannende verhaal, kun je de kinderen meenemen in een ontdekkingstocht om er achter te komen hoe je nou een rotdag omzet in een leuke dag. Gebruik je verbeelding en gebruik je fantasie is de boodschap en ga lekker spelen, dansen en creëren. Dit kun je met kinderen in de kring heel goed bespreken. Betrek het eerst op henzelf en daarna in het algemeen. Dus: "Wat doe jij als je een rotdag hebt?" En wanneer je een antwoord hebt, gebruik dit antwoord tijdens het voorlezen van dit boek.


De leukste stomste dag ooit vertelt dus het verhaal van Sem en zijn slechte dag. Het is een heel herkenbaar prentenboek en ik denk dat het ook voor kinderen wel enorm aanslaat. Juist omdat de fantasie die het boek gebruikt, door veel kinderen ook gebruikt wordt. Want hoe kun je een stomme dag leuk maken? Natuurlijk door een dansende beer uit te nodigen.


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die wel eens een stomme dag hebben en er geen leuke dag van kunnen maken

... ouders die hun kinderen willen leren hun gedachtes te veranderen

... een ieder die houdt van dansende beren en trompetterende olifanten

 

Samenvatting/Omslag

Sem vindt het de stomste dag ooit. Hij loopt boos weg, zeker tot aan het einde van de tuin. Maar wanneer het tijd is om terug naar huis te gaan, ontdekt hij dat de dag vol verrassingen zit. Stampvoeten kan zomaar in een huppeltje veranderen, gezucht in gejuich en gebrul in een lied. Misschien is Sems dag toch zo stom nog niet…

Dit prentenboek, in een vrolijke vertaling van auteur en vertaler Joukje Akveld, nodigt kinderen uit tot meehuppelen, juichen en zingen. Sophy Henn is in Engeland een prijswinnende auteur-illustrator en bekend van haar graphic novel-serie PizazzComments


bottom of page