top of page

De macht van Algas | Dé dystopie van 2024

Er is ontzettend veel te doen geweest over de verkiezingen van 2023. Klimaat was één van de topitems. We weten allemaal dat er iets moet gebeuren aan hoe we op dit moment leven. Alle rode bellen gaan af, maar nog steeds lijken we ons niet te beseffen wat er zou kunnen gebeuren. Het feit dat we zo ver onder het NAP liggen, zegt ons dat juist wij voorzichtig moeten zijn. Toch stemmen veel mensen op andere partijen die ons land willen behouden zoals het is en misschien zelfs moeten uitbreiden. In het nieuwe boek van Marco Kunst geeft hij een beeld van wat er kan gebeuren als de zeespiegel echt zo hoog stijgt als dat er beweerd wordt. Of dit door klimaatverandering komt, laat hij in het midden, maar hoe Nederland eruit komt te zien, is nogal angstaanjagend.


Het is 2317 en het water is ontzettend gestegen. Walcheren bestaat nog, net als Den Haag, wat een drijvende stad is geworden. Rotterdam is alleen nog maar wat flats en Tessel bestaat nog net als Walcheren. Ze hebben zich ingebouwd in reusachtige duinen. Als op een nacht een rare storm uitbreekt kan Walcheren zich niet zo goed verdedigen. Een hele duin bij het Nollestrand begeeft het en Walcheren stroomt vol. Gelukkig is daar Algas en die kan met reusachtige machines de duin dichtmaken, zonder dat daar echt toestemming van de bevolking is gegeven. De prijs is echter erg hoog!


Algas wil voor de herstelbetalingen Walcheren innemen en doet dit ook. Met dogbots en mechanische paarden en grote luchtschepen maken ze van Walcheren één grote Algenfabriek. Alle fruitbomen worden gesloopt en Algas vindt dat de mensen in de fabrieken moeten werken, maar dan gaat het bedrijf langzaamaan kennis maken met 4 dappere kinderen en hun conciërge. Naomi, Bries, Lutijn en Wikke proberen Algas tegen te gaan en samen met een slimme AI proberen ze binnen te dringen. Maar Algas is zo rijk en machtig... Gaat dit ze lukken? Je leest dit in het fantastische De macht van Algas.


De macht van Algas is een nieuw meesterwerk van Marco Kunst. Na al geweldige boeken als Patroon, Het touw en de Waarheid en het verlangen van de prins, heeft Marco Kunst nu echt de kroon op zijn werk geschreven met De macht van Algas. Wat het boek zo goed maakt is dat het beschreven is vanuit de 4 kinderen en de moeder van Naomi. Dat maakt dat je steeds flarden meekrijgt met wat er gebeurd is. Je wilt steeds meer weten, maar komt dan weer terecht in een ander heel belangrijk stuk, waar je ook meer van wilt weten. Al deze personages komen vaak terug bij elkaar, of zonder elkaar en dat maakt het echt waanzinnig. Want het klopt. Hoe Marco Kunst die omgeving dan ook nog beschrijft is waanzinnig. De namen die hij heeft verbasterd, maar ook het werk met AI en wat er mogelijk is, is knap beschreven. Kortom: De macht van Algas mag niet ontbreken in een schoolbibliotheek. Vandaar een AANRADER!
Inkijkexemplaar - De macht van Algas
.pdf
Download PDF • 1.14MB

 

Dit boek raad ik aan voor...

... kinderen die gek zijn op boeken over de toekomst

... een ieder die houdt van spannende boeken vanuit verschillende perspectieven

... iedereen die ook graag een vlieger zou willen zijn


 

Samenvatting/Omslag

Het is 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen.

Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat standhoudt. Op een avond maken Naomi, Bries, Lutijn en Wikke de grootste storm van hun leven mee... Bijna lijkt hun geliefde eiland ten onder te gaan, maar het oppermachtige bedrijf Algas weet een grote ramp te voorkomen. De prijs voor hun redding is echter hoog. Heel hoog.

Marco Kunst weet de lezer vanaf de eerste pagina mee te sleuren in het verhaal. Als door verschillende zeestromingen word je nu eens door Naomi, dan weer door Bries, Lutijn of Wikke meegevoerd in hun avonturen. Hoe zal het met hen en met Walcheren verdergaan?


Comments


bottom of page