top of page

De Mysterieuze Controller - dit is wat er gebeurt als je vader op je controller gaat zitten

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Kaft de Mysterieuze Controller

Door Sander van Genderen - Het is een onderwerp wat je in boeken van tien á 15 jaar oud niet zoveel zult tegenkomen: gamen. Gamen is niet alleen bezig aan een opmars (wellicht zelfs als grote concurrent van lezen! 😉) maar is ook een steeds gewilder onderwerp in kinderboeken. De Amerikaanse schrijver David Baddiel springt hier graag op in met zijn boek De Mysterieuze Controller, waarin de tweeling Finn en Ella een controller in handen krijgen die wel héél speciaal is.


Finn en Ella staan samen een beetje bekend als de nerds van de school. Ze zijn wat suf gekleed en gamen aan één stuk door. Ella is stiekem beter in gamen dan Finn, iets dat Finn zelf ook weet. De ouders van Finn en Ella zijn bijzonder. Vader is tonnetje rond (ontzettend dik) en moeder kijkt alleen maar televisie. Op een dag verdwijnt de favoriete controller van Ella in de bibs van vader (ja, je leest het goed!). Dit zorgt ervoor dat de controller het niet goed meer doet. En daarnaast wil je natuurlijk niet meer met je handen aan een controller zitten die zojuist in de kont van je vader heeft gezeten!


Hoog tijd dus om een nieuwe controller te zoeken, en die vinden Ella en Finn. Een prachtige controller komt tevoorschijn op een oude laptop van school. De website biedt de controller aan en levert deze binnen no-time af bij Ella op de stoep. Al snel hebben Ella en Finn door dat er iets bijzonders is met deze controller. Het lijkt iets te maken te hebben met de bijgeleverde armband. Kun je met deze controller echt…nee, we verklappen het nog niet!


De Mysterieuze Controller is een graphic novel zoals het Leven van een Loser. Dikgedrukte woorden, glibberige woorden, kleine en grote woorden…er wordt nogal gewisseld in lettertype! Daarnaast staat het boek bol van de afbeeldingen, waardoor je een goed beeld hebt van hoe alles er uit ziet. Ja, ook de dikke kont van de vader.


David Baddiel heeft het onderwerp gamen perfect weten te vatten in dit boek. Er komen enkele bekende games voorbij, dus hij heeft zijn onderzoek gedaan! De Mysterieuze Controller is een boek dat aan te raden is voor sterke lezers in de middenbouw (zo rond groep 5) en voor lezers in de bovenbouw. Het verhaal is niet al te moeilijk en leest makkelijk weg. Daarnaast zorgt de kleurrijke kaft ervoor dat je dit boek eigenlijk niet kunt laten liggen!

 

Dit boek is voor...

...lezers die van graphic novels houden

...lezers die van grappige verhalen houden

...lezers die graag gamen

 

Samenvatting / flaptekst


Wat als gamen opeens levensecht wordt?


Heb je ooit een computerspel gespeeld en gedacht ´Ja, dit is leuk... maar het zou nog leuker zijn als ik ín het spel zat´? Dat het nog leuker zou zijn wanneer je zelf door de ruimte zou springen, enorme gebouwen van blokken zou bouwen of het hele team van Real Madrid zou wegspelen? Dan is De mysterieuze controller echt wat voor jou!


De elfjarige tweeling Finn en Ella zijn allebei nerds, maar ze zijn niet identiek. Ella is super goed in video games, Finn is fantastisch in... nou ja, niets eigenlijk. Dan ontdekken ze op een dag een wel heel bijzondere controller, waarmee ze niet het spel besturen maar... elkaar!


Comments


bottom of page