top of page

De Pieto-toets (4+) | Zo verdien je een pietendiploma!

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Ik kan met enige trots vermelden dat ik een jaar of 25 geleden een heus pietendiploma heb verdiend. Ik moest daarvoor een hoop capriolen uithalen. Zo moest ik pittenzakjes in hoepels gooien, balanceren op banken en pakketjes in schoorstenen gooien. Toen ik alles in de gymzaal van de kleuters tot een goed einde had gebracht, kreeg ik een papier met PIETENDIPLOMA erop. Apetrots natuurlijk, hoewel de Sint nooit gebruik heeft gemaakt van mijn diensten, dat moet ook worden gezegd.


In De Pieto-toets wordt er een hele nieuwe dimensie gegeven aan het halen van een pietendiploma. Het verhaal begint met Juf Merel en haar kleine kleuterklasje. Juf Merel is een muzikale juf die achter haar piano de mooiste liedjes speelt en zingt. Ze zit echter met een probleem: niet alleen is er een tekort aan leraren, maar ook aan pieten dit jaar. Weet de klas een oplossing voor dit probleem? De handen van de kinderen steken meteen de lucht in. Zij willen de Sint dit jaar wel uit de brand helpen!


Maar dat gaat zo maar niet. Om als Piet door het leven te gaan, zul je eerst moeten slagen voor de Pieto-toets. Deze Pieto-toets bestaat uit acht examens die niet alleen een beroep doen op jouw motoriek, maar ook op je brein. Zo moeten kinderen weten waar de Sint op rijdt en waar de piet mee strooit. Een paar toetsen later moeten de kinderen sluipen door de klas om te laten zien dat ze zachtjes op de daken kunnen lopen.

Wat heeft Piet op zijn hoofd? 1. een baret met een veer 2. een gevouwen hoed van krantenpapier 3. een fietshelm met een paardenstaart

De Pieto-toets neemt de lezer mee naar een klas met enthousiaste kinderen die graag willen laten zien wat ze in hun mars hebben. Het boek kan eigenlijk gezien worden als een uitgebreid verslag van een verhalend ontwerp dat in de onderbouw van een basisschool wordt uitgevoerd. Er wordt een probleem geschetst en de kinderen proberen dit samen op te lossen, waarbij er verschillende leerdoelen worden aangegrepen. Het boek is dan ook een aanrader voor onderbouwleerkrachten die graag eens op eigen houtje aan de slag willen gaan met het sinterklaasfeest. In ieder geval is elke Pieto-toets op zichzelf een idee om uit te voeren in je klas. Alle liedjes die het boek rijk is zijn terug te vinden op Spotify! Liever zelf met de muziek en het boek aan de slag? Download dan de bladmuziek en het diploma!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...juffen en meesters die een origineel sinterklaasboek zoeken

...juffen en meesters die eens een verhalend ontwerp willen zien

...ouders die graag pietendiploma's uitdelen

 

Samenvatting / Omslag

Juf Merel heeft slecht nieuws. Er is een pietentekort, en daardoor komt het sinterklaasfeest in gevaar. Willen de kinderen helpen het probleem op te lossen? Dat willen Emma, Salim, Dolores, Linde en alle anderen wel. Ze moeten eerst een pieten-cursus volgen. Alles wat een piet moet kunnen komt aan bod: pepernoten gooien, liedjes zingen, evenwichtsoefeningen (om op daken te kunnen lopen), cadeautjes inpakken…

Alle vragen beantwoord en alle oefeningen goed gedaan? Hoera! Dan krijgt iedereen een Pieto-diploma!

Comments


bottom of page