top of page

De spin en de sleutel | De verdorvenheid van social media

Bijgewerkt op: 29 mrt.

Wij doen het ook! We verspreiden gigantisch veel filmpjes en gekke dingen de wereld in. Laatst hadden we een filmpje gemaakt na het bezoek aan uitgeverij Querido over het rijgedrag van Amsterdammers. Heel even spookt het verhaal van De spin en de sleutel door mijn hoofd. Zullen we dit ook nog tegen ons kunnen krijgen? Het was meer satire, maar zullen er ook mensen zijn die dit serieus nemen en daardoor nog meer een hekel krijgen aan Rotterdammers? Wellicht overdreef ik, maar als je nooit risico's neemt, kun je ook niets bereiken, dat is de andere kant. Maar wat als je een risico neemt, waarvan je niet eens wist dat dat een risico was? Zo één die Elena neemt.


Elena stapt uit de trein en ze heeft net op het treinstation haar haar afgeknipt. Ook haar mobiel heeft ze weggegooid, ze wil er niets meer mee te maken hebben en nu moet ze naar haar stomme tante toe. Ze heeft twee stiefzoons, Atlas en Kennedy. ''Wat een stomme namen,'' zegt ze tegen een vreemdeling die haar de weg wijst op zijn paard. Als ze onderweg haar tante tegenkomt, wordt duidelijk wie die vreemdeling op het paard is. Atlas...


Atlas wil niet dat Elena komt, want hij wilde een tijdje weggaan. Hij woont in de schuur en wild timmert hij alles dicht wat Elena niet mag zien. Ze moet bij hem in het schuurtje slapen, maar hij wil dat absoluut niet. Atlas' moeder is drie jaar geleden overleden en hij wil er niet over praten. Als Elena komt, vindt Atlas haar een diva en zij vindt hem maar een hork. Ze besluiten elkaar te negeren, maar als Elena merkt dat Atlas iedere nacht wegsneakt, dan kan ze hem toch niet zomaar negeren?


De spin en de sleutel is echt een klassiek Anna Woltz-boek. Het is geschreven vanuit twee interessante personages die allebei een interessante achtergrond hebben. Je begint midden in het verhaal en komt beetje bij beetje erachter wat hen beweegt en waarom ze denken hoe ze denken. Vele thema's komen aan bod. Gebrek aan vaderliefde, rouw, verlies, ziekte, niet willen praten en nog veel andere thema's, maar het hoofdthema is toch wel social media. Wat gebeurt er als er iets online compleet verkeerd wordt ingeschat. Ik zal hier niet over uitweiden, want daar is het boek te goed voor en is het dus echt een must om die te lezen!


Leesexemplaar - De spin en de sleutel
.pdf
Download PDF • 38KB

 

Ik raad dit boek aan voor...

... jongeren die houden van boeken die ook werkelijk zo hebben kunnen plaatsgevonden

... een ieder die gek is op boeken die gaan over de gevolgen van het gebruik van social media

... iedereen die zich ook voorbereid op de ondergang van de mensheid

 

Samenvatting/Omslag

Elena vlucht naar het einde van de wereld.

Atlas wacht op het einde van de wereld.

En dan ontmoeten ze elkaar…


Een bloedhete zomer. Elena moet een hele maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante, want niemand anders wil haar hebben. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af.

Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken.

De laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Maar hoe kan ze een maand tussen zoveel geheimen wonen zonder iets te doen?

Comments


bottom of page