top of page

De Sterren (8+) | Hoe het geloof liefde lastig maakt


Het geloof brengt goede en slechte dingen met zich mee, zoals wel meer dingen in het leven. Vanwege geloofsovertuigingen worden hele oorlogen uitgevochten en worden mensen soms moeilijker geaccepteerd voor wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Met name het laatste probleem, dat zich nog genoeg plekken in de wereld voordoet, is de rode draad in het boek De Sterren van Jacques Goldstyn en uitgeverij Veltman.


Het verhaal van dit rijk geïllustreerde verhaal gaat over het Joodse jongetje Levi en het Moslimmeisje Aïcha. Het verhaal begint bij Levi, die met zijn drie zusjes bij vader en moeder woont. Vader is een kruidenier en moeder zorgt vooral goed voor de kinderen. De vader van Levi wil dat hij hem opvolgt als kruidenier, maar Levi heeft andere plannen. Hij is namelijk bijzonder geïnteresseerd in het heelal en zou het liefste astronaut worden. Dit tot frustratie van zijn eigen vader.

Wanneer hij in het park weer eens op zijn zusjes moet passen, ziet hij plotseling twee blote voeten in sandalen onder zijn boek vandaan komen. Blote voeten in het openbaar ziet hij nooit, maar dit paar is wel heel mooi. Het blijken de voeten van Aïcha te zijn, een Moslimmeisje dat eveneens geïnteresseerd is in het heelal en alles eromheen. Ze trekken met elkaar op en komen er achter dat ze zelfs heel dicht bij elkaar wonen. Alles is voor eventjes geweldig, totdat de vaders lucht krijgen van hun vriendschap.


Het is dan snel uit met de pret. Er worden hoge schuttingen getimmerd en de kinderen worden verboden om nog met elkaar om te gaan. Wanneer Levi eindelijk een manier bedenkt om Aïcha te ontmoeten, komt hij van een koude kermis thuis...


De Sterren vertelt een liefdesverhaal zoals je hoopt dat deze zich niet meer voordoet. Vanwege geloofsovertuigingen worden vriendschappen en romantische relaties verboden, wat hartverscheurende taferelen oplevert. Het boek biedt voor basisscholen prima stof tot nadenken en biedt daarnaast mogelijkheden om in gesprek te gaan. Hebben kinderen van huis uit ook deze beperkingen meegekregen? Of is thuis uitgesproken dat ze met iedereen thuis mogen komen? Het is een belangrijke kwestie in de multiculturele samenleving waarin wij vandaag de dag leven.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die over liefde en geloof willen praten

...lezers die op zoek zijn naar onderscheidende boeken

...lezers die ook een verboden liefde hebben...

 

Samenvatting / Omslag

Een jonge Joodse jongen en een moslimmeisje ontmoeten elkaar in het park. Al snel ontdekken ze dat ze een grote liefde voor de sterren en sterrenbeelden delen. Allebei dromen ze ervan op een dag wetenschapper of astronaut te worden en de oneindigheid van het heelal te verkennen. Maar hun vriendschap komt onder druk te staan wanneer de vaders van de kinderen hen verbieden nog langer met elkaar om te gaan. De sterren is een verhaal over het dromen over en delen van dat wat groter is dan wij zijn, om zo geloofsverschillen te overstijgen. Jacques Goldstyn is een auteur en illustrator uit Montreal. Zijn vader leerde hem tekenen, en hij was niet te stoppen. Hij ging geologie studeren, maar het illustreren bleef lokken. Jacques houdt van rennen, in bomen klimmen en het verzamelen van gekke stenen.


Comments


bottom of page