top of page

De Sterrensteen 2 - Het feest van de Wolfmaan | Het is nooit rustig in Domperdal


Mensen houden van mysteries. Of je nu net kunt lezen of al vele boeken hebt verslonden - het maakt niets uit. Daar waar je bij mysteries in boeken voor volwassenen soms volledig de draad kwijt raakt, daar is het fijne aan kinderboeken dat het allemaal net iets duidelijker is. Niet dat je als volwassene na een paar bladzijdes al weet wie de dader is, maar het verhaal is vaker chronologisch geschreven en kent minder hiaten. Tot zover mijn oppervlakkige analyse van boekenmysteries. Het is tijd om in het nieuwe mysterie in Domperdal te duiken.


In dit tweede deel van De Sterrensteen volgen we nog altijd Elfie, die een onderzoeksjournalist in hart en nieren is. Na een bloedstollend avontuur met het Boek der Veranderingen te hebben beleefd, is het even wat rustiger in Domperdal. Met haar goede vriend Mats zijn de schooldagen geen groot feest. Elfie is namelijk niet erg populair en staat ook niet stevig in haar schoenen. Dat in tegenstelling tot Mats, die populair is en het graag voor Elfie opneemt. Gelukkig houdt het saaie schoolleven voor Elfie niet eeuwig aan, want er wordt iemand in het dorp op brute wijze beroofd.


En dat is hot news voor weblog De Betweter van Elfie. Ondertussen is er thuis ook het nodige aan de hand. Haar moeder Petronella heeft weer eens gekke dingen in haar hoofd gehaald. Ze wil een feest organiseren dat in het teken staat van de volle maan. Iedereen is welkom, zo laat ze aan iedereen weten die dat horen wil. Het feest trekt allemaal schimmige figuren naar Domperdal. De een levert nog meer kriebels op dan de ander. Elfie vindt het maar niks. Ze is er nooit fan van geweest dat haar ouders zo spiritueel zijn, maar dit slaat alles. Tot overmaat van ramp wil haar grootste pestkop ook nog eens komen vloggen op het maanfeest. Het wordt van kwaad tot erger. Maar ondanks dit alles zorgen de gebeurtenissen er wel voor dat Elfie kan doen waar ze het gelukkigst van wordt: op onderzoek uitgaan.


De Sterrensteen 2 - Het feest van de Wolfmaan is een ijzersterk vervolg op het verrassende debuut van schrijfster Kelly van Kempen. Doordat we in het eerste boek al wat uitgebreider kennis hebben gemaakt met de hoofdpersonages, kan de lezer in dit tweede deel in een keer doorpakken. Hierdoor staat het mysterie na een relatief korte inleiding al voor de deur. Het boek is een prachtige achtbaan waarin hoofdverdachten elkaar afwisselen en misvattingen (en zeker ook vooroordelen) op de loer liggen.


De Sterrensteen gebruiken in je klas


De serie kenmerkt zich nog steeds door de opsommingen van verdachte gebeurtenissen aan het begin van elk hoofdstuk. Naast het feit dat dit zeker een meerwaarde is voor het verhaal, heeft het ook een extra educatieve waarde. Kelly van Kempen en daarmee Elfie vatten eigenlijk de voorgaande hoofdstukken samen op een aantrekkelijke manier. Het leert kinderen om de belangrijkste punten uit een voorgaand hoofdstuk samen te vatten en dat is een belangrijke vaardigheid die we kinderen in het basisonderwijs willen meegeven. De serie is dan ook zeker geschikt om, los van een methode begrijpend lezen, eens in je groep te gebruiken als je het over de vaardigheid samenvatten wilt hebben!


 

Wij raden dit boek aan voor...


... lezers die het eerste deel al geweldig vonden (Psst... Deze is nog beter!)

... lezers die van mysteries houden

... de speurneuzen onder ons!

 

Samenvatting / Omslag


In dit tweede, superspannende deel van De Sterrensteen vindt een bijzondere maansverduistering plaats. Petronella laat deze kans niet voorbijgaan om een feest te geven. Volgens haar is deze volle maan namelijk de perfecte gelegenheid om edelstenen op te laden. Elfie zit helemaal niet te wachten op al die vreemde mensen bij haar thuis. En al helemaal niet als haar klasgenootjes ervan horen. De grootste pestkop wil erbij zijn om de gekke, zweverige Petronella en haar genodigden te filmen. Hoe houdt Elfie dat tegen? Dan wordt er ook nog ingebroken in het dorp en verdenken Elfie en Mats één van de maanfeest-gasten…

Commenti


bottom of page