top of page

De toch niet zo eenzame tocht van Torre (6+) | Beleef jouw eigen Droomvlucht

Bijgewerkt op: 15 feb. 2022Als Nederlander is er één ding wat je toch wel een keer moet hebben meegemaakt en dat is een bezoekje aan pretpark De Efteling. Het attractiepark dat gelegen is in het Brabantse plaatsje Kaatsheuvel staat bekend om zijn sfeer en aankleding. Het iconische sprookjesbos laat zowel jonge als oude bezoekers verdwalen in verhalen die bol staan van de moralen en magische invloeden. Eén van de meest populaire attracties van De Efteling is nog altijd de Droomvlucht, een darkride die je langs een wereld van elfen, trollen en buitenaardse planeten brengt. Deze darkride beleefde ik eventjes opnieuw bij het lezen van De toch niet zo eenzame tocht van Torre.


Ik kwam dit boek op het spoor via een enthousiaste oproep van schrijfster Annekarijn Overduin in de Facebookgroep Kinderboeken en YA (aanrader!). Met enthousiasme berichtte ze daar over haar boek, waarbij ook een aanstekelijke trailer werd getoond die onderaan deze pagina te vinden is. Na een reactie van mijn kant kwamen wij in contact en ging ik aan de slag met het boek dat vanwege zijn opmerkelijke uitstraling al de aandacht weet te trekken.


Waarom? Illustratrice Bern Veenhof heeft gebruik gemaakt van een unieke grafische stijl. Realistische foto's zijn aangevuld met kartonnen poppetjes die de personages moeten voorstellen. Dit geeft een gek 3D-effect dat zeker tot de verbeelding spreekt. Monsters zijn niet weergegeven in het boek. De schrijfster en illustratrice nodigen de lezer namelijk zelf uit om deze te bedenken en eventueel zelfs met kartonnetjes zelf weer te geven. Het leverde enkele prachtige ingezonden exemplaren op, zoals te zien is op hun website.


Maar dan nu het verhaal. Waar gaat dit boek over? In het boek volgen we logischerwijs Torre, een jongen die aan het begin van het verhaal nog lekker bij zijn ouders woont. Door de komst van een broertje kunnen zijn ouders het allemaal even niet meer bolwerken en wordt hij tijdelijk 'meegegeven' aan zijn oom Fons, die in de bergen woont. Oom Fons is een eigenaardig persoon. Hij is één met de natuur en woont in een wel heel bijzondere berghut. Hij houdt geiten en gelooft dat er aardmannen in de omgeving leven. Een gek verhaal, of is die oom Fons niet zo gek als hij er uitziet?


Na een verschrikkelijke storm raken Torre en zijn geitje Natneus (die hij heeft opgevoed) ver afgelegen van de bewoonde wereld. Oom Fons is nergens meer te bekennen en dus is het aan Torre om de tocht in te zetten richting huis. Al snel stuit hij echter al op een aardman, die veel vriendelijker blijkt te zijn dan hij had verwacht. De aardmannen willen Torre er weer bovenop helpen en hem zelfs richting huis begeleiden, maar daar staat wel een gunst tegenover. Een verschrikkelijke berglor teistert de aardmannen en de omgeving en daar moet Torre wat aan doen!


Wat volgt is een magische verhaal waarin het ene na het andere wezen de kop opsteekt. De prachtige vormgeving van het boek draagt bij aan de beleving die bij jongere kinderen vooral tot zijn recht zal komen als het wordt voorgelezen. Het moraal van het verhaal is in jezelf geloven, waardoor je uiteindelijk meer kan dan je zelf denkt! Het boek leent zich met de relatief korte hoofdstukken dan ook uitstekend als voorleesverhaal. Bovenbouwers kunnen het boek zelf lezen, zeker wanneer ze van sprookjes houden. Mede vanwege de ongelofelijke toewijding van de schrijfster en illustratrice, die niet alleen het boek maar ook aan de activiteiten eromheen hebben gedacht, geven wij dit boek de tag AANRADER. Wil je dus een nieuwe editie van de Droomvlucht beleven die wel wat langer duurt dan zes minuten? Dan is dit boek iets voor jou!

 

Lesbrief

Voor het boek De toch niet zo eenzame tocht van Torre is genoeg materiaal te vinden om thuis of op school mee aan de slag te gaan. Zo kun je kijkplaten inzenden die je ook nog een prijs kunnen opleveren, maar ook thuis of in je groep aan de slag met de prachtige lesbrief van het boek. De lessen variëren van creatieve opdrachten tot taalrijke activiteiten, waardoor er voor iedereen wat wils is om met dit boek aan de slag te kunnen.

 

Wij raden dit boek aan voor...

...fans van het sprookjesgenre!

...ouders en leerkrachten die naar een voorleesboek

...leerkrachten die graag naar aanleiding van een boek aan de slag gaan!

 

Samenvatting / Omslag


Als Torre hoog in de bergen bij zijn oom moet gaan wonen, stort zijn wereld in. Maar al snel went hij aan zijn nieuwe leven in de wonderlijke berghut van oom Fons. Dan komt Torre samen met het eigenwijze geitje Natneus door een storm in de problemen. Dat is het begin van een wervelende tocht door geheimzinnige bossen en onderaardse gangen in een wereld vol wilde dieren, sympathieke aardmannen en een levensgevaarlijke berglor.


Comments


bottom of page