top of page

De Tunnel | Is daar licht aan het einde van?

Bijgewerkt op: 29 mrt.



De Tunnel, Anna Woltz, Cover, Querido, Londen, 1940

Het bombardement op Rotterdam is in Nederland natuurlijk razend bekend. Iedereen weet er over en praat er over en natuurlijk is dat logisch, want dit is een gebeurtenis die zich voornamelijk afspeelt in Nederland. Wat veel mensen niet weten, is dat het bombardement op Rotterdam in vergelijking met andere bombardementen heel weinig voorstelde. Als je kijkt naar het aantal huizen dat kapot is gebombardeerd en naar de hoeveelheid slachtoffers, dan valt Rotterdam in het niet bij steden als Keulen, Dresden en natuurlijk Londen.


Het nieuwe boek van Anna Woltz speelt zich af in de ondergrondse van Londen. Omdat Hitler heel graag Engeland wil lamleggen, bombardeert hij iedere nacht Londen. Acht maanden lang heeft hij het voorzien op de haven van Londen, maar ook op andere stadsdelen. Omdat velen hun leven niet zeker zijn, schuilen de mensen in de tunnels. Deze tunnels waren oude metro of treinstations en de meesten zijn daar veiliger dan in hun eigen huis.


Zo ook Ella. Zij is een jaar of 12, maar heeft een aantal jaar met polio in het ziekenhuis gelegen. Toen ze weer naar buiten mocht, werd het oorlog en hoefde ze niet meer naar school. Ella heeft dus een jaar gemist en als zij op straat de meest charmante vrouw ontmoet die ze kent, dan worden ze vriendinnen. Ze ontmoet namelijk Quinn. Quinn is vijftien en loopt "alsof de straat van rubber is." Ze ziet eruit als een filmster en ze draagt een... broek. Er is echter één probleem, Quinn is weggelopen van het "upperclass" gezin waar ze vandaan komt. Ze had genoeg van tennissen en taart eten, ze wilde een bombardement zien. En zo worden Ella en Quinn beste vriendinnen.



Later in het boek wordt duidelijk dat Quinn een broer heeft die studeert in Londen, maar omdat "Sebastian" een rally van Mosley (een Engelse aanhanger van Hitler) wilde bij wonen is hij verbannen uit de familie. Quinn wil hem graag confronteren, maar Ella komt er achter dat er een andere reden is dat Sebastian is verbannen. Kan zij Quinn en Sebastian weer bij elkaar krijgen?


Er speelt zich nog meer af in de tunnels. Namelijk niet iedereen kan in de rijen gaan staan voor een slaapplaats in de ondergrondse en dus slaan veel mensen daar een slaatje uit. Jay doet alsof hij mank is en dus mag hij vooraan in de rij wachten. Als hij eenmaal binnen is verkoopt hij zijn slaapplekken aan verschillende mensen die te laat waren. Alleen Ella wordt ontzettend warm als ze in de buurt is van Jay, echter ze snapt niks van zijn keuzes en daarnaast is zij mank en zal zo'n knappe jongen toch nooit op een "mankepoot" vallen. Toch?


Anna Woltz heeft een geweldig boek geschreven met De Tunnel. Ze maakt eigenlijk een portret van Londen in 1941. Toch ontstaat er langzaam maar zeker een heel spannend verhaal. Een verhaal dat later helemaal bij elkaar komt. De delen die niet spannend zijn, daar wil je door de betoverende zinnen ieder woord lezen. De vergelijkingen die Woltz maakt in dit boek zijn mooi en romantisch, maar tegelijkertijd kiezelhard. Lukt het de personages om uit de kooien te breken? Of zorgden de kooien er juist voor veiligheid en rust?


 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die gek zijn op oorlogsverhalen

... lezers die het heerlijk vinden dat er romantiek is in een verhaal

... lezers met en zonder piemel


 

Samenvatting/Omslag

September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen gebombardeerd. Elke nacht schuilen tienduizenden mensen in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Daar, diep onder de grond, leren vier jongeren elkaar kennen.

Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.

Comments


bottom of page