top of page

De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand (10+) | Back to the future 2.0


De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand, Kate Gilby Smith, cover, Veltman

Als ik naar de toekomst zou kunnen reizen of naar het verleden, dan weet ik niet of ik dat zou doen. Het zijn van die mooie filosofische gesprekken. "Zou jij op punten dat je het moeilijk had jezelf troosten, dat het uiteindelijk wel weer goed komt?" Of de meeste catchfrase: "Zou je het verleden kunnen veranderen, of heeft dit invloed op de toekomst?" Best wel enge gedachten die door je hoofd heen schieten vind ik. Natuurlijk bestaat tijdreizen niet (al zullen er mensen beweren dat dit wel zo is), maar wat zou het opleveren als het wel zou bestaan? Dat is eigenlijk de kern van het boek De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand.


Het boek De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand begint in een ziekenhuis waar Alex wordt geboren. Haar oom Henry is door de regen op sokken aan komen wandelen, want hij komt eigenlijk niet zoveel buiten. Hij vindt mensen maar rare dingen die onvoorspelbaar zijn. Daardoor was hij nerveus en was hij zijn schoenen vergeten. Het gaat niet zo goed, want de moeder van Alex overlijdt en de vader is al maanden uit beeld. De wereldvreemde Henry besluit Alex in huis te nemen en voor haar te zorgen.


Dat zorgen blijkt nog lastiger te zijn dan hij voorafgaand dacht. Hij geeft Alex altijd te eten en doet zijn best. Hij geeft haar thuis onderwijs wanneer ze daar aan toe is. Hij haalt met Alex alles uit elkaar en maakt het daarna weer en leert haar alles over techniek en wetenschap. Op een dag wil Alex toch naar school, maar loopt ze net als oom Henry tegen mensen aan. Want mensen zijn moeilijk om mee om te gaan. Ook merkt ze de laatste tijd iets vreemds. In de supermarkt lijken mensen naar haar te gluren en ze ziet telkens gekke touringbussen staan. Als Alex besluit haar leven een draai te geven door een feestje te geven, belt er één iemand aan: Jasper. Ze heeft hem nog nooit gezien, maar in één avond is hij haar vriend voor het leven. Maar als blijkt dat dit meer problemen oplevert en dat Jasper verschillende geheimen heeft, gaat het fout!


De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand is vooral aan het einde van het boek een futuristisch kinderboek. Daar zijn er niet zo heel veel van. Zeker niet boeken die zich gedeeltelijk in deze tijd afspelen en gedeeltelijk in de toekomst (sorry voor de spoiler). Het boek is een snel leesboek, je komt gemakkelijk door de tekst heen en het leest gemakkelijk weg. Je zou het boek in de klas kunnen gebruiken in lessen over de toekomst en het verleden. Zeker als je daar dieper op wilt ingaan. De vraag of je jezelf in de toekomst zou willen tegenkomen, roept dit zeker op.

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van futuristische boeken

... mensen die houden van techniek en wetenschap

... schoolleiders die enorm autoritair zijn

 

Samenvatting/Omslag

Er is echt helemaal niets bijzonders aan Alex Niemand. Behalve dat er toen ze werd geboren een grote menigte naar het ziekenhuis kwam. En er bussen bij haar school staan met mensen die een glimp van haar proberen op te vangen. En onbekenden in de supermarkt haar bespioneren vanachter stapels groente. Maar Alex heeft nog nooit iets bijzonders gedaan. Ze is absoluut niet beroemd. Tenminste... nog niet. Het heden is het perfecte moment om aan je toekomst te beginnen.

Kommentare


bottom of page