top of page

De verloren bloem van de Sjamaan | Je komt ogen tekort bij dit fantastische avontuur

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2021


"De longen van de wereld", zo wordt het Amazone gebied in Zuid-Amerika ook wel genoemd. Prachtig toch? Het Amazonegebied zorgt voor 20% van het zuurstof voor de aarde. Nog een paar feitjes volgens wetenschappers: Er zijn 1294 soorten vogels, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën en minstens 3000 vissoorten. Wetenschappers schatten ook dat er zo'n 100.000 ongewervelde dieren leven en zo'n 100 miljoen verschillende insecten. Of nog wel meer. De Amazone wordt ook wel de Selva genoemd, is 7,7 miljoen km² en is verspreid over 9 landen. Er zijn honderdduizenden soorten planten. Maar er is maar één plant, één bloem die Laila kan redden van de dood.


Laila woont met haar ouders in Peru. Haar vader is diplomaat en haar moeder is fulltime druktemaker. Op een dag wordt Laila ziek. Nou ja ziek, ze ziet een beetje wazig. In het midden ziet ze heel veel, maar daaromheen ziet ze niets. Alsof ze een soort van verrekijker op heeft in het midden van haar ogen. Ze moet voor behandeling naar een ziekenhuis in Lima. In het ziekenhuis maakt ze al gauw kennis met El Rato. Hij is een ielig mannetje met flaporen en hij is de leider van een groep kinderen die met zijn allen wonen in "het Nest."


Na wat avonturen in het ziekenhuis beleefd te hebben en veel met El Rato gesproken en gespeeld te hebben, komen de dokteren erachter dat Laila de ziekte van Batten heeft. Die ziekte zorgt ervoor dat Laila langzaam blind wordt en dat haar hersenen achteruit gaan en dat ze warrig kan worden. Samen met El Rato vinden ze een boek en in dat boek staat dat in het oerwoud in de buurt van Machu Picchu een bloem te vinden is. Die bloem kan een neurologisch medicijn zijn. Daarmee zou ze beter kunnen worden. Op een dag besluit ze om, zonder medeweten van haar moeder, haar lot in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar de bloem samen met El Rato. Zij is halfblind en hij nog nooit buiten het ziekenhuis geweest. Het levert een fantastisch avontuur op! De vraag is: vindt Laila ondanks allerlei tegenslagen de bloem en de sjamaan?


Dit boek, geschreven door Davide Morosinotto, is een geweldig avontuur. Het is spannend, flitsend en alles wat onduidelijk is komt weer bij elkaar aan het eind. Je wilt weten wat er op de volgende bladzijde staat. Tel daarbij de perfecte vormgeving en de mooie kaft op, het prachtige taalgebruik en de spanning en de mooie karakters in het boek (die nog bekend kunnen overkomen) en dan weet je dat dit boek een topper is.


Davide Morosinotto schreef al Het verloren horloge van Walker en Dawn en Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw en heeft met De verloren bloem van de Sjamaan een derde boek geschreven dat (wonder boven wonder) ook de andere twee boeken afsluit. Pas in de verloren bloem kom je er achter dat het eigenlijk een trilogie is. Ik vind het geniaal! Ook het einde van de verloren bloem is fantastisch. Ik heb me verwonderd, verbaasd en ik heb zitten klappen. Geef je ogen goed de kost om dit boek te lezen!

 

Dit boek is voor...

... kinderen die houden van avontuur

... kinderen die houden van spanning en een beetje geweld

... kinderen die gek zijn op grote slangen, spinnen en vleermuizen!

 

Samenvatting/Omslag

Wanneer Laila wordt opgenomen in een ziekenhuis in Lima, raakt ze al snel bevriend met El Rato, een jongen vol wilde verhalen. Maar dan krijgt Laila haar diagnose: de artsen hebben eindelijk een naam kunnen geven aan haar ziekte, een naam die alle hoop wegslaat. Tegen beter weten in trekken de twee vrienden op avontuur, op zoek naar de legendarische Verloren Bloem. Wie weet kan Laila daarmee toch nog genezen.

Comentários


bottom of page