top of page

De verschrikkelijkste klas van de wereld | Gekkigheid in sneltreinvaart


Klassen op de basisschool hebben een naam. Daarmee bedoel ik niet alleen 4A en 8B. Nee, klassen hebben over het algemeen een positieve of een negatieve naam. Wanneer een groep heel druk is en slecht luistert, dan wordt dit al snel een 'zware groep' genoemd. Een klas met allemaal lieverdjes krijgt dan de stempel 'een gezellig stel'. De juf of meester die zag dat hij klas 5B onder zijn hoede kreeg in het boek De Verschrikkelijkste klas van de wereld, zal wel even twee keer achter zijn oren hebben gekrabd.


Op basisschool De Regenboog zit namelijk een klas die nogal gek is. Mevrouw Brandnetel-Barst is het hoofd van de school. Ze is streng, heel streng. Ze heeft een gigantische, gelamineerde lijst hangen met schoolregels. Meester Noppers is verantwoordelijk voor klas 5B, dat door Mevrouw Brandnetel-Barts wordt gezien als 'De verschrikkelijkste klas van de wereld!'. Nee, 5A, dat zijn de echte lieverdjes. Was 5B maar net zoals 5A! Meester Noppers is geen leerkracht die snel boos wordt. Hij is er heilig van overtuigd dat alles met vriendelijkheid kan worden opgelost. Die theorie blijkt niet zo vaak te kloppen.

Wat er in klas 5B gebeurt, gebeurt allemaal in sneltreinvaart. De chaos die in de klas aanwezig is, merk je als je het verhaal leest. Het springt van de hak op de tak en laat je geen moment los. In 5B wordt een koekjeswedstrijd gehouden. Wie wordt de koekjeskoning? Er worden heel bizarre ingrediënten bijeen geraapt om een zo uniek mogelijke smaak te maken, maar niet alle ingrediënten zijn even...euh...gewenst.


De Verschrikkelijkste Klas van de Wereld is een snel verhaal met veel droge humor. Wie verwacht heel veel gekke streken tegen te komen, moet zijn verwachting aanpassen. Nagenoeg alles draait om de bizarre koekjeswedstrijd, wat op zich wel een leuke insteek is. Het boek is zelfs nog op educatieve wijze in te zetten als je het in de groep wilt hebben over LETTERLIJK en FIGUURLIJK. Er worden namelijk veel grappen over dit fenomeen gemaakt. Goede kans dat kinderen die dit verhaal hebben gelezen voor de rest van hun leven niet meer vergeten wat het verschil is!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...lezers die verslaafd zijn aan koekjes

...lezers die hun klas graag willen vergelijken

...meesters en juffen die wat moed willen inlezen

 

Samenvatting / Omslag

Groep 5B is de verschrikkelijkste klas van de wereld! Maar beste vrienden Samuel en Malik maken zich daar geen moment druk om. Ze hebben een geweldig plan bedacht om de Koekjeskoningen van de school te worden, en iedereen versteld te doen staan. Het plan betekent alleen wel dat ze een HELEBOEL regels moeten overtreden… Boordevol zompige schoenen, een hamsterskelet en heel veel viezigheid!

Joanna Nadin is een awardwinnende auteur van meer dan tachtig kinderboeken. Ze was ook ooit jongleur, strandwacht en adviseur van de minister-president. Joanna woont in Bath, en haar favoriete dingen zijn geiten, apen en chips.Comentários


bottom of page