top of page

De Vloek van de Kraaientoren (10+) | Welk magisch voorwerp past bij jou?


De vloek van de Kraaientoren, Michelle Harrison, Gottmer, cover

Of het nu de paraplu van Morrigan, de vliegende schoenen van Hermes of de toverstaf van Harry Potter is: magische voorwerpen blijven fascinerend. In ieder magisch boek heb je er wel mee te maken en die magische voorwerpen zorgen er altijd voor dat er iets gebeurt of kan gebeuren. Magische voorwerpen geven je het gevoel dat alles magisch zou kunnen zijn, ook al ben je dat zelf niet. Denk aan de magische tafel van Tijdgeesten, de woordenboeken van Het eiland van verloren woorden, of het hart van een Lotaan in IJshart. Heb je geen idee waar deze inleiding over gaat, dan wordt het toch eens tijd om je onder te dompelen in de hoeveelheid van magische boeken die er de laatste tijd zijn uitgekomen! Zo ook het fantastische boek: De vloek van de Kraaiensteen.


De vloek van de Kraaiensteen gaat over de drie zusjes: Betty, Flis en Charlie Weddersinne. Op een dag is Betty het helemaal zat en besluit ze op Halloweenavond weg te lopen. Ze wonen allen op een eiland boven de kroeg van hun oma Bonny. Hun vader zit gevangen op het eiland ernaast, in de gevangenis. Op het eiland van de gevangenis staat de Kraaientoren en de Kraaientoren heeft een hele lugubere achtergrond. Er was eens een meisje naar beneden gesprongen en zij heette Sorsha.


Op de dag dat Betty probeert weg te lopen, gebeuren er een aantal rare dingen. Wanneer ze op de veerboot naar Moergat gaat, steekt er ineens een enorme mist op. En oma verschijnt vanuit het niets op de boot. Al snel komt Betty erachter dat oma een bijzondere tas heeft, waarmee ze zichzelf in een handomdraai kan verplaatsen van de ene naar de andere plek. Thuis aangekomen, laat oma nog een aantal aparte magische Matroesjka-poppen en een bijzondere magische spiegel zien. Alle zussen krijgen zo'n voorwerp, er is alleen één probleem: er is een vloek uitgesproken over de zusjes Weddersinne. Zij kunnen nooit meer van de drie eilanden af, want anders sterven zij om 12 uur 's nachts. Kunnen de zusjes de vloek opheffen? Kunnen ze hun vader redden? En wat kunnen die geweldige magische voorwerpen? Je leest het in De vloek van de Kraaientoren.


De vloek van de Kraaientoren voelt aan als een magisch sprookje. Je hebt het gevoel alsof je in de Middeleeuwen beland bent. De magische voorwerpen en de vloek en de creatieve manier waarop de zusjes hiermee omgaan maken het boek geweldig. Het toffe van dit verhaal is ook dat er twee verhaallijnen door elkaar lopen, maar die elkaar helemaal aanvullen. De karakters van Betty, Charlie en Flis zijn geweldig gekozen en de haat en nijd, maar ook weer de hechte familieband is enorm herkenbaar.


In de klas zou je naar aanleiding van dit boek een tof dramaspel kunnen doen. Leg een aantal voorwerpen neer in de kring en vertel dat dit magische voorwerpen zijn. De kinderen moeten eerst in een kring voordoen hoe dit magische voorwerp tot uiting komt en daarna moeten ze een kort verhaal bedenken rond het voorwerp, over hoe dit voorwerp een magisch voorwerp is geworden. Een lesje attributen en rekwisieten zou je makkelijk naar aanleiding van dit boek kunnen geven!


De vloek van de Kraaientoren is een spannend, maar ook interessant boek door de verhaallijnen van Sorsha en de zusjes Weddersinne. Je voelt echt mee met de karakters en dat maakt dit boek zo bijzonder. Verder is het verhaal in mijn ogen ook erg sterk. En ben je gek op magische boeken met een Middeleeuws randje? Dan is dit zeker een boek dat je zou moeten proberen!

 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die gek zijn op spannende, magische boeken

... leraren die een les willen geven over rekwisieten of heksenvervolging

... een ieder die ook denkt dat hij/zij vervloekt is

 

Samenvatting/Omslag

‘De vloek van de kraaientoren’ van bestsellerauteur Michelle Harrison is een magisch kinderboek over drie zussen, drie magische voorwerpen en een verschrikkelijke vloek. Het eerste deel van deze driedelige serie neemt je mee naar een wereld met een snufje magie. De zusjes Betty, Fliss en Charlie zitten vast. Het eiland waar ze wonen kunnen ze niet verlaten, omdat er een eeuwenoude vloek op hun familie rust. Als ze toch vertrekken en niet op tijd terug zijn, zullen ze de dood vinden. Op een dag erven de zusjes drie geheimzinnige magische voorwerpen, en het avontuur begint te lonken. Zouden ze hiermee in staat zijn de vloek op te heffen? Hun zoektocht naar de vrijheid leidt hen dichter naar het mysterie van de vloek en mondt uit in een race tegen de klok waar hun levens van afhangen… ‘De vloek van de kraaientoren’ van Michelle Harrison is een magisch en page-turner van een avonturenverhaal, over drie zusjes om in je hart te sluiten.

Comments


bottom of page