Ik weet nog goed dat we in de brugklas op het voortgezet onderwijs verplicht moesten kijken naar de film Dancing with wolves van Kevin Costner. Hij speelde daarin een soldaat die naar het westen ging om daar de Indianen (de Sioux-stam) in de gaten te houden. De film was enorm traag, maar het verhaal greep me aan. Zouden die "Indianen" echt zo vredelievend hebben geleefd? En hoe kwam het dat ze zo argwanend waren naar de "witte man?" Nu ik het nieuwe boek van Arend van Dam De ware geschiedenis van Dancing Buffalo heb gelezen, ben ik weer wat antwoorden wijzer!
Arend van Dam begint het boek met een persoonlijk verhaal. Dit deed hij ook al in het boek Vuur en dat leverde ook al een geweldig verhaal op. Hij vertelt dat hij zo'n 22 jaar geleden in Amerika een danswedstrijd bijwoonde. Daar deed een jongen mee met een wolvenkop en met zijn geweldige dans won hij de wedstrijd. Arend van Dam was zó enthousiast dat hij een boek over hem schreef. Al waren de details niet bekend, toch maakte hij er een mooi verhaal van. Hij heeft het hem vertaald opgestuurd en niet veel later kreeg hij reactie van hem en hebben ze elkaar ontmoet.
Na de ontmoeting gingen er een paar belletjes rinkelen bij Van Dam. Het ging over onderdrukking en kostscholen, het toe-eigenen van grond en het veranderende klimaat. Hierdoor ging Arend van Dam onderzoek doen naar allerlei "traditionele" volkeren en daar schrijft hij een verhaal bij. Zo heeft hij in het boek De ware geschiedenis van Dancing Buffalo bekendere inheemse volkeren aangedaan als de Maya, de Maori, de Azteken, de Aboriginals, de Maori en de Masai, maar ook vertelt hij over de Sami (Finland), De Ainu (Japan) en nog vele andere volkeren. Bij ieder volk staat er een thema centraal en dat thema bespreekt hij vervolgens met Dancing Buffalo. Dit levert een verhalend en informatief boek op!
De kennis over deze volken is niet groots, zo blijkt ook bij mij. Ik kende meer dan de helft van de volkeren niet en ik wist al helemaal weinig over de onderdrukking en de verschrikkelijke dingen die wij als Westerse volkeren hen hebben aangedaan. Van kostscholen tot aan het verdrijven uit het jachtgebied tot zelfs aan complete uitroeiing. Dit maakt het boek ontzettend interessant. Arend van Dam lijkt ook vanuit zijn hart te schrijven en vol met compassie over zijn nieuwe vriend Dancing Buffalo. Want als we één ding leren uit dit boek, is dat er nog veel te leren valt!
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die houden van informatieboeken
... een ieder die geïnteresseerd is in andere volkeren over de hele wereld
...iedereen die zich ook afvraagt of een boom langer meegaat dan een totempaal
Samenvatting/Omslag
Ooit trokken ontdekkingsreizigers de wereld over om het ene na het andere werelddeel te verkennen. Maar wie woonden daar al voor westerlingen hun vlaggen er kwamen planten? In De ware geschiedenis van Dancing Buffalo neemt Arend van Dam je mee op een bijzondere reis langs de oorspronkelijke bewoners van onze aarde: van de Sami in het hoge Noorden tot de Masai in Afrika en van de Yanomami in Venezuela tot de Ainu in Japan.
Van Dam liet zich inspireren door een ontmoeting met de jonge Stoney Nakoda ‘Dancing Buffalo’, die in 2000 meedeed aan een powwow aan de voet van de Canadese Rocky Mountains. In 2022 zochten de twee elkaar opnieuw op. Ze bespraken vele thema’s zoals het toe-eigenen van tradities, kostscholen, roofkunst, de gevolgen van toerisme en klimaatverandering en het leven in twee culturen.
De ware geschiedenis van Dancing Buffalo is een bundel met boeiende, informatieve en urgente verhalen om voor te lezen vanaf 7 jaar of zelf te lezen vanaf 9 jaar. De Oekraïense Oksana Drachkovska maakte de prachtige illustraties.
Comments