top of page

De wijde wereld in! | Ontstaan uit een bijzondere samenwerking


Prentenboeken worden vaak op dezelfde manier ontwikkeld. Er wordt eerst een tekst aangeleverd bij een uitgeverij. Wanneer de uitgeverij enthousiast is over de tekst, dan wordt er gezocht naar een illustrator of illustratrice die het geheel tot leven kan brengen. Bij dit prentenboek zat dat anders (dat lees je verderop!). Jacques Vriens ontmoette vijf jaar geleden Pallieter Hutschemakers, een kunstenaar die de liefde voor het Savelsbos bij Gronsveld deelde. Vanuit de vriendschap ontstond het idee om een prentenboek te maken. Een initiatief was geboren. Dit initiatief leidde uiteindelijk tot het prentenboek De wijde wereld in!


In het boek volgen we Bes en Bas, twee dassen die jong en nieuwsgierig zijn. Ze moeten altijd maar in het dassenhol blijven, maar de ongrijpbare wereld buiten het hol blijft maar aan ze trekken. Wat voor moois en spannends zou daar wel niet allemaal te beleven zijn? Moeder Das vindt haar zoon en dochter te klein voor een avontuur buiten en vertelt dat ze binnen moeten blijven. Wanneer op een dag de uitgang van het dassenhol wel heel dichtbij en aanlokkelijk is, besluiten de twee doerakken op avontuur te gaan.


Al snel komen ze de wijze, maar nors kijkende Uil tegen. De dassen zien Uil als een groot gevaar en besluiten het op een lopen te zetten. Ze ontmoeten een Koe, Merel, Mol, Vos en nog meer dieren. Overal schuilt gevaar, maar is alles wat ze tegen komen wel zo'n groot gevaar? Maken broer en zus sommige dingen niet spannender dan ze zijn? Het avontuur sluit af met een duidelijke conclusie over wie nu eigenlijk echt de vijand is en dat is, hoe jammer het ook is, meer dan waar.


De wijde wereld in! is een prachtig prentenboek met beeldige platen die stiekem een beetje doen denken aan grootmoeders tijd. Geen gelikte afbeeldingen van computers, maar schilderingen waar heel veel tijd en aandacht aan is besteed, met foutjes die telkens op de loer liggen. De platen zijn zo mooi, dat Vriens soms zijn verhaal wijzigde om van de plaat gebruik te kunnen maken. De liefde voor de natuur en het prentenboek spat van dit product af. Een heerlijk verhaal om lekker bij een knetterend haardvuur aan jonge kinderen voor te lezen.

Pallieter Hutschemakers
Proeflezen de wijde wereld in
.pdf
Download PDF • 313KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...ouders die houden van kunstige platen

...kleuterleerkrachten die met de groep een avontuur willen beleven

...lezers die graag een boswandeling maken (en stiekem misschien ook drinken?)

 

Samenvatting/Omslag

De dasjes Bas en Bes willen niets liever dan op pad gaan, maar voorlopig moeten ze binnen blijven. Daar hebben ze helemaal geen zin in, dus sluipen ze stiekem het dassenhol uit. Met eigen ogen zien ze dat het bos vol gevaren zit! Zoals die grote uil die naar ze gluurt en de hond die onverwachts opduikt. Bas wil terug naar huis, maar Bes is onverschrokken. Gelukkig zijn er ook dieren die helpen, zoals het brutale Sloddervosje en de brommende bever. Langzaam raken de dasjes meer vertrouwd met de grote dierenwereld. Maar dan wordt het donker en kunnen ze hun veilige hol niet meer terugvinden. En vanuit een grote kastanje loert het gevaar… Kunstschilder Pallieter Hutchemakers en schrijver Jacques Vriens wonen allebei in Zuid-Limburg en wandelen er graag door de heuvels en de bossen. Eén van hun favoriete dieren is de das die daar nog veel voorkomt. In dit prentenboek met schitterende illustraties komt dit allemaal samen.

De wijde wereld in! is een vertederend verhaal over het leven van een das. Een prachtig gebonden boek met spectaculaire prenten van de Limburgse kunstenaar Pallieter Hutschemakers. Leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf 3 jaar.

ความคิดเห็น


bottom of page