top of page

De zee zag het (4+) | Wanneer is iets kwijt?

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022


De zee zag het; Tom Percival; Veltman Uitgevers; cover

Ik had vroeger veel knuffels. Ik was er gek op, want ik speelde de hele dag met die dingen. Tot ik op een dag Erik kwijtraakte. Erik was mijn 2e of 3e knuffel die ik ooit gekregen had en ik was gek op hem. Overal zocht ik hem, maar nergens kon ik Erik vinden. Tot de dag van vandaag ben ik die mooie schildpadknuffel kwijt, maar volgens dit boek moet ik nog even hoop houden.


De zee zag het gaat over Sofia. Op een dag gaat Sofia met haar opa naar het strand. Opeens slaat het weer om. Sofia en haar opa pakken snel hun spullen bij elkaar en rennen over het strand. Haar opa pakt nog snel Sofia's hand, maar het onweer nadert met rasse schreden. Als Sofia haar hand beschermend om haar tas heen legt, valt haar zeer geliefde teddybeer eruit, zonder dat Sofia het door heeft. Komen Sofia en haar beer ooit nog bij elkaar?


Na het verloren beertje zoekt Sofia overal, maar ze kan hem (vanzelfsprekend) niet vinden. Na dit avontuur lees je verder naar het avontuur van het beertje. Het einde van het verhaal zal ik niet verklappen, maar het is onverwachts en erg mooi. De zee zag het is een interessant verhaal met prachtige tekeningen. Zelden heb ik een boek gezien waarin het water zó mooi geïllustreerd is als in dit boek.


Je zou dit boek prachtig in je klas kunnen gebruiken met het onderwerp: Wat gebeurt er met iets, als iets kwijt is? En wanneer kun je echt iets kwijtraken? Wellicht dat er kinderen zijn die door het vluchten naar een ander land, een verhuizing of door iets heftigers als een brand hun spullen zijn kwijtgeraakt. Kun je het dan ook nog terugkrijgen, is dan de hamvraag!


De zee zag het is dus een prachtig geïllustreerd verhaal over een meisje dat haar beer kwijtraakt. Daarna denkt ze het voorgoed kwijtgeraakt te zijn en is ze erg verdrietig. Het is een prachtig troostend boek, omdat het kwijtraken van een knuffel voor kinderen heel erg kan zijn. Uit dit boek kunnen de kinderen troost putten. Daarnaast is het prachtig geïllustreerd, want zowel in de illustraties als in het verhaal, speelt de zee een grote rol!


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die net iets zijn kwijtgeraakt

... ouders die hun kinderen een troostend en mooi verhaal willen voorlezen

... een ieder die gelooft in het lot

 

Samenvatting/Omslag

Als Sofia haar beer kwijtraakt op het strand, ziet niemand dat, behalve de zee... Een ontroerend en hartverwarmend verhaal dat laat zien dat iets nooit écht kwijt is als je het in je hart bewaart

Kommentare


bottom of page