top of page

De Zeven Sleutels - Het Pad van de Roverkoning | Hier hoeft weinig aan gesleuteld te worden

Bijgewerkt op: 6 okt. 2023


Ik heb het in mijn inleidingen wel vaker gehad over kaften. Kaften kunnen, zeker bij kinderen, alles al maken of kraken. Een eerste indruk is voor kinderen essentieel, zeker in een tijd waar het uitgebreid lezen van een flaptekst meer de uitzondering dan de regel is. In de brochure van Pelckmans sprong De Zeven Sleutels - Het Pad van de Roverkoning meteen in het oog. Een kleurrijke kaft met prachtige personages die toen al boekdelen spraken (kudo's aan Jeff Langevin!). De vraag was wat schrijver Tom Rijpert uiteindelijk aan de binnenkant van de hardcover had uitgespookt.


De Zeven Sleutels is de debuutserie van Tom Rijpert, een ogenschijnlijk creatieve duizendpoot die zijn ideeën voor een kinderboek door uitgeverij Pelckmans omarmd zag worden. In De Zeven Sleutels volgen we een reisgenootschap van welgeteld zeven personages, dat op zoek gaat naar de schatten van de roverkoning. Dit doen zij onder leiding van Kobold, een dwergachtig figuur dat over nog slechts een goed oog beschikt. Hij houdt een herberg draaiende op een torenhoge klif, vergezeld door een pratend hertenkop aan de muur. Eén voor een druppelende de gasten binnen, elk met een eigen verhaal en een eigen motief om aan deze reis deel te gaan nemen.


Wat volgt is een avontuur dat meeslepend is van begin tot eind. Tom Rijpert slaagt erin om het tempo van het verhaal vrij hoog te houden, maar tegelijkertijd de personages stuk voor stuk uit te diepen. Op Instagram liet de schrijver al eens zijn voorbereidende werk doorschemeren, waarin de lijntjes tussen de achtergronden van de personages waren uitgewerkt. Dat hier veel tijd in zit, is merkbaar. Dat uitdiepen doet Rijpert onder andere door flashbacks in het verhaal te verwerken, maar ook door situaties meerdere malen te vertellen vanuit verschillende oogpunten. Het is een verteltechniek die ik in kinderboeken ook meermaals de mist in heb zien gaan. Verhaallijnen werden te troebel en te onduidelijk voor de daadwerkelijke doelgroep, waardoor de echt sterke lezers waarschijnlijk wel van het verhaal zullen genieten, maar kinderen die minder ver zijn met lezen het boek vertwijfeld zullen afkappen. Het is een groot compliment dat De Zeven Sleutels dit wél goed doet.


De Zeven Sleutels - Het Pad van de Roverkoning is met zijn circa 250 bladzijdes geen dun boekje. Het zal kinderen dus snel voor zich moeten winnen, willen ze zich een weg banen door het gehele boek. Zoals eerder gezegd zorgt de kaft al voor een 1-0 voorsprong. Daarnaast is de vlotte schrijfstijl en het interessante begin een goede start die aanmoedigt om door te lezen.


Al met al is De Zeven Sleutels - Het Pad van de Roverkoning een uiterst succesvol debuut van Tom Rijpert. De beste man is zelf fan van Dungeons and Dragons en dit verhaal heeft daar zeker wat raakvlakken mee. De tocht met de sleutel deed ondergetekende stiekem ook even aan een queeste als The Lord of the Rings denken, hoewel dit boek misschien wat meer in frivolere filmstijl van The Hobbit is geschetst. Dit veelbelovende debuut doet mij besluiten het in ieder geval als AANRADER te bestempelen. Ik ben zeer benieuwd wat het vervolg in oktober 2023 in petto heeft!

Inkijkexemplaar De Zeven Sleutels
.pdf
Download PDF • 270KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van avontuurlijke boeken.

...fans van avontuur en drama die hand in hand gaan.

...lezers met gebrek aan fantasie... dit geeft je vast een boost!

 

Samenvatting/Omslag


Een avontuurlijk en fantasierijk debuut over een mysterieus reisgezelschap!


Kobold de dwerg is in het bezit van een mythische sleutel, de eerste van de zeven. Hij weet dat deze sleutels de poorten openen naar precies dat waar zijn familie al eeuwenlang naar smacht: de schat van de meedogenloze Roverkoning. Maar de zeven poorten kennen zeven bewakers en alleen zal hij die nooit kunnen verslaan, dus lokt hij zes reizigers naar zijn herberg om hem te vergezellen. Een schimmige zakkenroller, een oude spinster met een geheimzinnige gave, een pratende vos, een koorddanseres zonder naam, een meisje met sproetjes en een jonge speeldoosjesmaker die wel heel verliefd naar haar kijkt. Onwetend van wat hun te wachten staat, en allemaal met hun eigen geschiedenis en hun eigen doel, smeken ze Kobold om mee op reis te mogen, hoe groot het gevaar ook is… Het pad van de Roverkoning is het eerste deel van de duologie De Zeven Sleutels. Een spannend en mysterieus fantasieverhaal voor jong en oud over de kracht van hebzucht, vriendschap en de moed die nodig is om je eigen demonen te verslaan. Tom Rijpert begon al jong met het vertellen van verhalen. Hoorspelen op cassettebandjes maakten plaats voor een videocamera, en filmpjes met Lego-poppetjes en vrienden leidden tot een carrière als regisseur. En toen borrelde er ineens een verhaal in hem op dat zich perfect leende voor een boek. Hij kon niet anders dan het opschrijven en zo ontstond De Zeven Sleutels.


Commentaires


bottom of page