top of page

Dit is... natuur! (5+) | Een indrukwekkende samenvatting van de wereld om ons heen

Bijgewerkt op: 16 mei 2022


Bioloog en schrijfster Kim Merel stelde zichzelf onlangs een bijzondere vraag: ''Kan ik aan mijn dochter van drie uitleggen wat de natuur is?'' De vraag is of dit fenomeen samen te vatten is in enkele zinnen; laat staan woorden. De reden is uiteraard dat het woord 'natuur' bijzonder veel dingen omvat. Om een beeld te geven wat de natuur nu eigenlijk is, heeft Kim Merel de handen uit de mouwen gestoken en is ze samen met uitgeverij Lemniscaat aan de slag gegaan voor het boek Dit is... natuur!'


In Dit is... natuur! maken we een geweldige reis langs allerlei flora en fauna. Het avontuur begint in de stad, waar meer natuur is dan je denkt! Al snel in het prentenboek wordt een belangrijk punt uitgelegd: natuur is alles wat níét door mensen is gemaakt. Om dit duidelijk te maken, begint de reis dus in de stad. Een auto en putdeksel zijn geen natuur, maar een klein beetje onkruid en een duif zijn wel onderdeel van de natuur. Een boom in de stad zit er een beetje tussenin. De boom is zeker onderdeel van de natuur, maar is wel door de mens neergezet.


Het prentenboek zoomt vervolgens uit om ons meer te vertellen over de zon en de maan. Daarna komt de waterkringloop aan bod, kijken we naar verschillende klimaten en doorlopen we de seizoenen. Ook de voedselketen passeert de revue, om vervolgens in te gaan op ons eigen lichaam en ons eigen gedrag. Wat kunnen we zelf doen om te zorgen dat de natuur in stand blijft?


Kim Merel heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt om te proberen de natuur samen te vatten in een boek, maar heeft met Dit is... natuur! toch wel een bijzondere poging gedaan. De aandacht en liefde die de schrijfster in dit boek heeft gestoken, spat van de bladzijdes af. Mede door de gekozen stijl van neergekrabbelde aantekeningen bij de sprekende afbeeldingen. Het boek kan kinderen enthousiasmeren om daadwerkelijk de natuur in te duiken en te gaan ontdekken, iets wat ouders hun kinderen stiekem toch het liefste zien doen.


Wil jij in je groep aan de slag met onder andere een tof bordspel over dit boek? Check dan binnenkort deze site of de site van Lemniscaat!


 

Wij raden dit boek aan voor...

...ouders die hun kinderen willen inspireren

...leerkrachten die het in de (kleuter)groep over natuur willen hebben

...de echte natuurliefhebbers onder ons!

 

Samenvatting / Omslag

Iedereen heeft het altijd over natuur. Maar wat ís natuur nou eigenlijk? Op die vraag geeft Kim Merel antwoord in dit prentenboek waarbij je je kunt blijven verwonderen. Want natuur zie je in de stad en vanuit het heelal. Het is overal op de wereld: op het land, in het water en in de lucht. Je kunt het zien… maar soms ook niet, omdat het zo verschrikkelijk klein is. Maar het is er wel. Het bestaat in de kou en in de warmte, in alle seizoenen. En zelf ben je ook een stukje van die natuur. Ga mee op reis met Kim Merel en ontdek de natuur.
Comments


bottom of page