top of page

Dwars en Co | Ik hoop maar dat de Dwarsliggers dit artikel met rust laten!


Omslag; Bas Schel; Rico Hop; Dwars en Co; Lannoo; dwarsliggers

Je herkent het wel: je loopt door een hele drukke winkelstraat (nou oké, dat hebben we al heel lang niet meer meegemaakt) en je kan het echt niet helpen. Je houdt het op, je perst, maar toch ontglipt die je. Een heel vies smerig geluid echoot tussen de gebouwen. PFFFFFFFFFFTTTTTTTTTTTT. Je laat een dikke harde scheet. Iedereen kijkt je aan, je wordt rood, want dit had je niet gewild. Een aantal mensen glimlachen en je vader zegt tegen je: "Zeg, had je die niet even op kunnen houden!" Je weet het niet zeker hoor, maar dit zou zo maar eens het werk kunnen zijn van de dwarsliggers.


Nee hoor, dit keer had je gewoon niet zoveel bruinbonen moeten eten! Groetjes, de dwarsliggers


Dwars & Co is Rico Hops jeugddebuut. Na twee boeken over postbezorgen geschreven te hebben, schrijft Hop nu over overlastbezorgers. Hé! Jullie zijn zelf overlastigebezorgers! Dwars en Co gaat over Stip. Stip is een klein wezentje en woont onder de grond. Hij wordt opgeleid tot dwarsligger. Dwarsliggers zorgen ervoor dat het leven van mensen een stukje rotter is dan het normale leven al is. Ze zorgen ervoor dat sokken verdwijnen, dat de cola geen prik meer heeft en dat mensen gaatjes krijgen. SSTT niet doordervertellen joh!


Als Stip eindexamen moet doen, moet hij in een heel hoog flatgebouw in ieder huis dwarsliggen. Hij overziet het niet en door zijn leraar wordt hij ook niet serieus genomen. Stip komt de eerste twee huizen nog wel door, maar als hij in het derde huis komt, gaat het fout. Stip wordt als eerste dwarsligger ooit opgesloten. Voordat de dwarsliggers hem komen halen en bevrijden, komt hij er achter dat mensen toch niet zo rottig zijn als dat de andere dwarsleggers hem verteld hebben. Wel rottig mensenknurftje van een schrijvertje! Mensen zijn wanderstaltig!! Krijgt Stip de andere dwarsliggers zover dat ze een mens gaan helpen?


Dwars en Co is een Boomhutachtig boek van Nederlandse bodem. Rico Hop weet heel creatief om te gaan met taal en het taaltje van de dwarsliggers is perfect te volgen, maar blijft enorm grappig. Jouw taal is zelf grappig, braniebreier! Het verhaal is een heel tof concept, waarbij ik persoonlijk hoop dat er meer delen van komen. De situaties zijn erg grappig en herkenbaar. Dat maakt het ook grappig. Iedereen is wel eens een sok kwijt of heeft wel eens wat minder prik in de cola. Daar baal je van en dat maakt ook de humor zo grappig. Het is herkenbaar. Net zo herkenbaar dat jij de komende periode alleen maar prikloze cola drinkt en er geen sok meer in je kast ligt!


Hou je van de Waanzinnige Boomhut? Dan is dit jouw boek. De tekeningen, de grappige situaties en de bizarre wendingen maken het een fijn leesboek. En ja, het zal wel weer een boek zijn waar klassieke leesleerkrachten enorm van balen. Maar dan weet je één ding zeker: de kinderen zullen er zeker weten van smullen! En deze leesleerkracht ook! NIET LEZEN, ALLES WAT ER IN DIT BOEK STAAT IS ECHT NIET WAAR!!


 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die gek zijn op grappige boeken

... lezers die houden van graphic novels

... lezers die ook altijd pech hebben en dat nu wel zat zijn!

 

Samenvatting/Omslag


Heb jij dat ook weleens? Dat je vreselijke jeuk hebt op plekken waar je nét niet bij kunt? Of dat er nog maar een piepklein velletje toiletpapier aan de rol hangt, nét nadat je een grote boodschap hebt gedaan? Of dat er plots alleen nog maar ijskoud water uit de douche stroomt?

Je denkt zeker dat zulke dingen zomaar gebeuren? Dat het soms gewoon flink tegenzit...

Fout! Deze dingen gebeuren niet zomaar. Echt niet. Dit is het sluwe werk van... De dwarsliggers.

Een dolkomisch avontuur over kleine, gekke wezentjes die werken voor Dwars & Co. Een bedrijf dat maar één taak heeft: mensen het leven zuur maken!


Comments


bottom of page