top of page

Echt of Fake | Fake News voor beginners

Donald Trump begon er in de Verenigde Staten in 2017 mee om de term Fake News te schallen over de hoofden van de aanwezige pers. Alles wat negatief was en over Trump werd geschreven, deed hij af als fake news, terwijl er ook heel veel was wat wel waar was. Zo weten we nu. Fake news is niet iets van alleen deze tijd. Er zijn ontzettend veel dingen die in de loop der jaren worden afgedaan als nep. De succesvolle podcast "Our fake history" vertelt je al heel veel van dit soort verhalen, maar nu is er ook een boek van een andere goede podcastmaker (van geschiedenis voor herbeginners) Benjamin Goyvaerts. En dit boek heet: Echt of Fake.


Echt of Fake bestaat in 10 hoofdstukken die een vraag bevatten. Het antwoord op die vraag is dan echt of fake. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: "Voorspelden de Maya's echt het einde van de wereld?" Bij iedere vraag wordt er dan een antwoord gegeven door goed te onderzoeken wat die cultuur inhield. Zo wordt er verteld over het oude Egypte en de archeologen die daar geweest zijn om te onderzoeken of Toetanchamon een vloek heeft meegenomen in zijn graf.


Naast de Egyptenaren en de Maya's passeren de Grieken, de Vikingen, de Mongolen, Heksen, Piraten, ruimtevaart, rare oorlogen en uitvindingen van de 19e eeuw de revue. Het leuke van dit boek is dat het naast dat het fijn informatief is, ook enorm grappig geschreven is. De plaatjes die Wendy Panders erbij heeft getekend illustreren vaak op humoristische wijze wat Benjamin Goyvaerts en Yasmina Faid hebben verteld.Niet alleen de plaatjes zijn vermakelijk, ook de verdere opbouw is ontzettend origineel en creatief verzonnen. Zo moet je je middels een quiz door het eerste hoofdstuk heen worstelen of moet je door middel van een spelshow erachter komen wie de meest succesvolle piraat is. De grappige advertenties tussendoor maken het geheel af, omdat het weer op tijd net even de aandacht afleid van de serieuzere gedeelten. Echt of Fake vonden wij als Leesdetectives wederom een succes na Held of Schurk. En we dagen graag Benjamin Gayvaerts en Yasmina Faid uit om nog zo'n dilemma te verzinnen. Want reken maar dat deze boekjes een succes zijn.


inkijkexemplaar - Echt of Fake
.pdf
Download PDF • 6.46MB

 

Ik raad dit boek aan voor...

... kinderen die houden van informatieve geschiedenisboeken

... een ieder die geïnteresseerd is in fake news

... iedereen die graag wil weten hoe je een heks herkent! (misschien wel jouw juf!)

 

Samenvatting/Omslag

Ontdek welke verhalen uit de geschiedenis échte onzin zijn, en welke ongelofelijk, maar waar!

- Voorspelden de Maya's het einde van de wereld?- Was de meest succesvolle piraat een vrouw?- Rust er een vloek op Toetanchamons graf?- Werd er ooit een oorlog gevoerd om vogelpoep? - En zit er een stukje Djenghis Khan in elk van ons?

Comments


bottom of page