top of page

Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten | Een enkeltje of retourtje Egypte?


Het Oude Egypte blijft een magische wereld waar ontzettend veel over te lezen en zien valt. Prachtige bouwwerken als de piramides en de Vallei der Koningen trekken jaarlijks vele bezoekers die benieuwd zijn naar de historische feitjes en pracht die het land rijk is. Niet alleen de bouwwerken, maar ook de cultuur en godsdienst bieden genoeg stof om over na te denken. De hoofdpersoon in dit verhaal, Harry, is in eerste instantie helemaal niet van plan om daar over na te denken. Toch heeft hij geen keuze.


Harry is een echte nerd. Hij houdt van school. Terwijl iedereen in tranen is dat de zomervakantie is afgelopen, is Harry helemaal in zijn nopjes. Samen met zijn nieuwe leraar begint hij enthousiast aan de dag. Zijn leerkracht heeft een ingewikkelde formule op het bord geschreven die moet worden ontcijferd. Hij weet namelijk al dat het gewone rekenwerk te makkelijk is voor Harry. Wanneer Harry de formule lijkt te hebben opgelost, gebeurt er iets geks. Een gigantisch zwart gat komt tevoorschijn en slurpt Harry met huid en haar op. Tot zover een rustige eerste schooldag, maar niet heus.


Wanneer hij ontwaakt, ziet hij niet anders dan zand om zich heen. Zand, zand en nog eens zand. Niet veel later komt hij dan toch de eerste mensen tegen, maar die zijn heel gek gekleed. Geen broeken en T-shirts, maar rokken en vooral veel goud. Harry wordt meegenomen door de Farao en verblijft als gast in zijn koninkrijk. Harry is maar een gekke naam, dus wordt hij Ha-Ri genoemd. Ha-Ri kijkt zijn ogen uit. Mensen hebben krokodillen als huisdier, eten uien als ontbijt en hebben oorlogskunst op het lesprogramma staan.

Harry durft aan niemand te vertellen waar hij nu eigenlijk echt vandaan komt. Hij zal toch niet serieus worden genomen. Hij weet wat vrienden om zich heen te verzamelen en ondanks dat hij zijn oude leventje mist, vermaakt hij zich nog best aardig. Toch begint na een flink aantal maanden zijn heimwee op te spelen. Hoe zou het thuis gaan? Zou hij gemist worden? Harry wil een plan bedenken om terug te komen naar 2021, maar hoe moet hij dat voor elkaar krijgen?


Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten is een echte graphic novel. Het boek is gevuld met ontzettend veel kleurrijke (voornamelijk gele) illustraties. In lettertype wordt niet erg veel gevarieerd. Het boek is zeker een stap verder dan De Waanzinnige Boomhut met meer tekst en een groot aanbod aan achtergrondinformatie. Het boek bevat veel droge grapjes en is vooral gericht op humor in plaats van spanning. Dat kan eigenlijk ook niet anders met deze titel. Wel knap overigens als je met deze smoes de juf of meester weet te overtuigen!

In de klas

Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten is een boek dat echt thematisch kan worden ingezet. Het boek biedt op subtiele wijze allemaal informatie over het Oude Egypte. Je krijgt als lezer een inkijkje in hoe de mensen toentertijd erbij liepen en wat ze overdag meemaakten. Dit gebeurt niet in informatieblokken of bladzijdes vol feitjes, maar in een grappige verhaallijn die toegankelijk is. Een must-have voor elk project over het Oude Egypte!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...themalessen en projecten over het Oude Egypte

...lezers die net een stapje verder willen na De Waanzinnige Boomhut ...lezers die van geschiedenis houden

 

Samenvatting / Omslag


Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten is het eerste deel in de nieuwe graphic novel-serie van Thiago de Moraes. Reis mee naar het land van de mummies en piramiden!

Wanneer Harry in een ongebruikelijke wervelwind terechtkomt, belandt hij per ongeluk in het Oude Egypte. Dat is verre van handig, vindt Harry. Hij is weliswaar goed in wiskunde en het maken van lijstjes, maar overleven in 3100 voor Christus? Dat stond níét op zijn lijstje voor vandaag. Lukt het Harry om vrienden te maken en te wennen aan zijn nieuwe (oud-Egyptische) school, waar hij bijna alleen gymles krijgt? Weet hij op tijd te ontsnappen aan enge mummies en zal hij ooit weer terug naar het heden kunnen reizen? En – misschien wel het allerbelangrijkst – zal hij zijn huiswerk terugkrijgen van die ellendige krokodil?

Voor fans van Julius Zebra (over de Romeinen) en Gekke goden (over de Oude Grieken). Ook perfect voor themaklassen op school.

コメント


bottom of page