Vorig jaar hebben we een filmpje opgenomen rond het boek: Wreck this journal. Daar kregen we een aantal lovende reacties op, maar ook een aantal reacties van mensen die dit filmpje niets vonden. "Je kan toch niet zó met boeken omgaan?! Dat voelt niet goed!" Wij vonden dat dat in het kader van het doel van dat boek wel moest kunnen.
De vraag blijft natuurlijk: waarom doen mensen deze dingen met boeken? In "Enna en het inktgenootschap" ziet Enna een man staan die in een origineel boek staat te kliederen met een groene pen. Dit moet toch niet mogelijk kunnen zijn? En zij gaat er achteraan!
Sterker nog, als de man langs haar loopt, steekt ze haar hand uit en pakt een kaartje uit zijn zak. Er staat dat ze kan toetreden tot het inktgenootschap, van meneer Fabel. Daarvoor moet ze wel de opdracht komen ophalen in Camden. Ondertussen verandert de kleur van de taxi's in Londen. Zo zijn de taxi's ineens knalrood, daar waar ze eerder natuurlijk zwart waren. Ook haar geliefde oma valt het op en ze klaagt erover dat alles zo rood wordt. Moet ze wel mee gaan doen met dat rare inktgenootschap?
Ze besluit ervoor te gaan en neemt haar vriendin Delia mee. Maar als zij Enna niet meer zo serieus neemt, omdat het beeld van Peter Pan is veranderd in een beeld van een volwassene, voelt Enna zich niet meer serieus genomen. Ze loopt weg van Delia en loopt naar de eerste opdracht toe. Ondertussen verandert de hele stad en ook haar oma. Die praat namelijk steeds meer alleen in boekcitaten (wat vrij lastig communiceren is lijkt mij!) Kan Enna de veranderingen in de wereld tegenhouden? Wat heeft die mysterieuze Fabel en oma daarmee te maken? Dat lees je in Enna en het inktgenootschap.
Het boek zelf is een fijn te lezen boek. Het is grappig en onderhoudend. Ook de gedachten van Enna zijn erg fijn. Ze is erg creatief, humoristisch en durft op een andere manier naar de dingen te kijken. Ook is ze perfectionistisch en wil graag de dingen goed hebben. Het is een fijn en herkenbaar karakter. Voor mij omdat ze een beetje opstaat tegen het alom geaccepteerde schoonmaakideaal dat bijvoorbeeld Delia nastreeft. Maar dat is een persoonlijke noot.
Enna tegen het inktgenootschap is een spannend, zeer magisch, maar ook zeer goed te volgen boek met veel humor. Er zitten interessante karakters in en het plot is erg goed in elkaar gezet. Je komt er beetje bij beetje achter hoe het zit. Waar de magie vandaan komt en welke karakters je kan vertrouwen en welke niet. Dat maakt het een fijn te lezen boek! En zeer de moeite waard. En oh ja, het moraal van het verhaal: schrijf nooit in een boek om het te veranderen en zeker niet in Enna tegen het inktgenootschap!
Ik raad dit boek aan voor...
... kinderen die houden van magische avonturen
... iedereen die interesse heeft in Londen
... een ieder die graag een muze wil zijn
Omslag/Samenvatting
De boekhandel van Enna’s moeder heeft altijd vreemde klanten aangetrokken, maar de man met de groene hoed is wel érg vreemd. Nadat Enna hem in een zeldzame eerste editie ziet schrijven vindt ze al snel overal sporen van gloeiende groene inkt – het teken van het mysterieuze Inktgenootschap van meneer Fabel. En steeds als Fabel een boek op magische wijze herschrijft , verandert er iets in Enna’s wereld.
Enna besluit te infiltreren in het genootschap en Fabel te stoppen voordat haar hele wereld instort. Maar in je eentje ten strijde trekken tegen een magisch genootschap? Dat blijkt nog niet eenvoudig.
Comentarios