Er was misschien eens 2 | Wedden dat jouw toeschouwers luisteren?
top of page

Er was misschien eens 2 | Wedden dat jouw toeschouwers luisteren?


Boeken heb je in allerlei soorten en maten, dat hoeven we jou vast niet uit te leggen. Toch is er een boek met een wel heel interessant concept. De Vlamingen Kamiel de Bruyne en Yarne Daeren schreven namelijk Er was misschien eens, een boek waarin geschiedkundige verhalen te vinden zijn die al dan niet zijn gebeurd. Hou je vast voor een absurde reis door de geschiedenis met een afwisseling van fictie en non-fictie, alhoewel... hoe zit dat nu precies?


In Er was misschien eens 2 zijn twintig verhalen te vinden die wel of niet waar zijn. Dat is dan ook de charme van het boek. Aan het eind van elk verhaal moeten zowel de lezer als de eventuele luisteraar raden of het verhaal waar is, of is verzonnen. Vaak is een verzonnen verhaal wel doorspekt met kleine feitjes, maar is het totaalplaatje compleet uit zijn verband gerukt. Het is daarom lastiger dan je denkt om in te schatten of een verhaal waargebeurd is of niet.

Het boek trapt al meteen lekker absurd af door het te hebben over De man die stinkend rijk werd door zijn scheten. Is het daadwerkelijk gebeurd dat een man zijn darmkanaal zo goed onder controle had, dat hij er hele symfonieën mee tentoon kon stellen? En is er daarnaast ooit een man geweest die 29 jaar lang niet door had dat de oorlog voorbij was? Dat zul je zelf moeten uitzoeken!


Aan het eind van elk verhaal wordt er uitgelegd of het verhaal wel of niet waar is. Vervolgens worden er ook nog enkele feitjes verteld die te maken hebben met het verhaal. Zo is het niet alleen een grappig, maar stiekem ook een interessant en leerzaam boek. Er is echter nóg iets dat ons enthousiasme deed oplaaien: de vele woordspelingen en taalgrapjes die het boek rijk is. De schrijvers schromen niet om zoveel mogelijk gezegdes en spreekwoorden aan het verhaal te linken (zie ook in onderstaande afbeelding). Hierdoor heb je te maken met hele rijke teksten die perfect kunnen worden gebruikt om close reading-lessen mee te vullen. Ook los van close reading kun je de teksten goed bekijken in je groep om deze woordspelingen te ontmaskeren.


Ben jij dus op zoek naar een boek dat de lezer en luisteraar activeert en houd je daarnaast van geschiedenis en humor? Dan is Er was misschien eens 2 een aanschaf meer dan waard!


 

Wij raden dit boek aan voor...

...fans van boeken die activeren

...ouders en leerkrachten die op zoek zijn naar het ultieme voorleesverhaal

...de wijsneuzen die beweren alle 20 verhalen te kunnen ontmaskeren

 

Samenvatting/Omslag


Er was misschien eens een man die stinkend rijk werd met zijn scheten. En een apotheker die de praline uitvond. En een kanarie met tienduizend vrienden. Of misschien… ook helemaal niet. Er was misschien eens 2 is een tweede boek met twintig verhalen die misschien ooit echt gebeurd zijn, maar misschien ook helemaal niet. Het is een spel dat je doet raden: is het verhaal waargebeurd of compleet verzonnen? Sla de pagina om en ontdek de waarheid! Een boek boordevol verhalen om van achterover te vallen en weetjes om je vrienden mee omver te blazen. Een hilarisch boek voor iedereen die houdt van avontuur en mysteries of van Vikings die ietwat onhandig blijken. Kamiel De Bruyne is een creatieve programmamaker en schrijver. Hij is de bedenker van het bekroonde programma Sorry voor alles en fopt tegenwoordig vooral kinderen met zijn populaire Er was misschien eens-reeks. Yarne Daeren is illustrator en grafisch vormgever. Naast prachtige geboortekaartjes en trouwuitnodigingen kan ze haar talent ook kwijt in de bejubelde Er was misschien eens-boeken.

bottom of page