top of page

Er was weer... Roodkapje | Een humoristisch vervolg op het sprookje


Roodkapje is zonder twijfel een van de bekendste sprookjes van de Westerse wereld. Het sprookje van de gebroeders Grimm is alom bekend en zal in menig klaslokaal wel eens ten gehore zijn gebracht. De versie van Roodkapje die wij de kinderen vertellen, loopt goed af. De wolf krijgt zijn verdiende loon. Uitgeverij Pelckmans besloot dat het verhaal van Roodkapje allemaal leuk en aardig was, maar wat gebeurde er eigenlijk na het sprookje? Wat gebeurde er na 'En ze leefden nog lang en gelukkig...'? Astrid Van der Schueren en Sanny Winters wisten zich wel raad met deze vraag. Samen staken ze de handen uit de mouwen om een vervolg op het sprookje te schrijven.


Het prentenboek begint met een korte hervertelling van het originele sprookje. Ben je hier al bekend mee? Dan wordt aangeraden om meteen in de actie te duiken. Aan het begin van dit verhaal heeft Roodkapje zich voorgenomen geen dier meer te vertrouwen. Ook van haar oma is ze geen fan meer. Het liefst blijft ze voortaan thuis, maar op een dag krijgt ze een briefje. Een briefje van oma.


'Oma heeft je nodig. Je moet snel naar haar toe. Ze heeft geen eten meer in huis en is voortdurend moe.'


Wat volgt is een reis door het bos waarin ze in verschillende situaties terecht komt. Zo ontmoet ze een egel, een uil en uiteindelijk...


Er was weer... Roodkapje is zonder twijfel een bijzonder prentenboek. Wie zoekt naar een gemoedelijk verhaal in de stijl van het origineel, is hier niet aan het juiste adres. Dit prentenboek staat vol met grappen, volledig op rijm. Zo wordt een egel in eerste instantie aangezien voor een vleesetende bacterie of een beestje met een tandenstoker en een uil zou zo maar eens een spook kunnen zijn dat windjes laat.


Dit is een prentenboek dat voor wat oudere kinderen geschikt is. Het boek is namelijk redelijk grofgebekt met humor die vanaf groep 6 wel door de beugel moet kunnen. Wees niet te preuts, want dan is dit geen boek dat je zult bevallen. Kun je wel tegen een grapje, al dan niet grofgebekt, dan is dit zeker een hilarische voorleessessie waard!

Proeflezen er was weer Roodkapje
.pdf
Download PDF • 1.98MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten die een grappig rijmboek zoeken.

...leerkrachten op zoek naar prentenboeken voor midden- en bovenbouw.

...lezers die ook denken dat mensenvlees niet goed is voor de maag.

 

Samenvatting/Omslag


Roodkapje had zich voorgenomen

geen dier meer te vertrouwen

ze wilde ook geen spel meer spelen

of mandjes door het bos heen sjouwen


Nooit nog zou ze huppelen

door bos en beek en bron

en ze geloofde voor geen meter

oma’s in een nachtjapon


En ze leefden nog lang en gelukkig... Of dat wordt ons aan het einde van een sprookje verteld. Maar wat als het verhaal nog niet is afgelopen? Hoe zou het verder gaan met jouw favoriete sprookjesfiguren? In dit eigentijdse vervolg op een eeuwenoud sprookje kampt Roodkapje met angsten, heeft de wolf zijn maaltijd niet zo goed verteerd en beleeft grootmoe haar tweede jeugd…

Een boek over angsten overwinnen en vriendschap sluiten. Voor kleine én grote curieuzeneuzen en sprookjes-fanaten, met een fijn hoekje af.

Comments


bottom of page