top of page

Gegijzeld | Stiekem ook geschikt voor de basisschool?


Er worden wel eens vragen gesteld over hoe ver je in een kinderboek kunt gaan. Pistolen, geweren, zombies, moord, dood, verderf... je kunt als schrijver natuurlijk alle kanten op. Een redactie van een uitgeverij zal uiteindelijk beslissen of het past bij hun aanbod, of dat het een tandje te ver gaat. Bij kinderboeken ligt dit uiteraard gevoeliger dan bij YA-titels, een genre waarin Chinouk Thijssen uiterst bedreven is. Voor uitgeverij Kluitman schreef ze de novelle Gegijzeld, waarin we Yasmine en Jason volgen op een bloedstollende avond.


Yasmine en Jason zijn de beste vrienden. Ze kunnen het eigenlijk al vanaf de open dag van de middelbare school met elkaar vinden. Om hen heen is niet iedereen altijd even aardig, maar 'what's new?' zou je bijna zeggen. Een middelbare school wordt gekenmerkt door feestjes en Casper nodigt iedereen uit om vanavond bij hem thuis een fantastisch feest te vieren. Een feest waar je wel bij moet zijn. Ook Yasmine dus, waarvan de vader niet zo happig is op escapades in de avond.


Toch besluiten zowel Jason als Yasmine naar het feest te gaan. De voortekenen zijn niet allemaal even gunstig, maar toch de fear of missing out treedt hier toch wel een beetje in werking. Eenmaal op het feest lijkt Casper niet gelogen te hebben; alles wordt uit de kast getrokken om er iets moois van te maken. Uiteindelijk blijkt echter niet alles zo geweldig te zijn, want een kwaadaardig plan wordt al vanaf begin af aan gesmeed...


De titel van deze novelle, Gegijzeld, spreekt natuurlijk al boekdelen. Chinouk Thijssen heeft een spannend verhaal met een moordend tempo weten te verpakken in slechts 100 bladzijdes, wat het boekje ook de status van novelle oplevert. Het boek wordt aangeraden voor de leeftijd van 12 jaar en ouder. Het is vooral de vraag of al het geweld te verantwoorden is voor een kind op de basisschool. Naar mijn mening zouden kinderen in groep 8 of het begin van de middelbare school zeker aan dit boek kunnen beginnen. Of we nu willen of niet, kinderen zijn vandaag de dag door alle films, series en games meer gewend dan ons lief is.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers op de middelbare school die van tempo en spanning houden.

...'volwassen' lezers in groep 8.

...lezers die door de titel al zijn getriggerd, want what you see is what you get!

 

Samenvatting/Omslag

Op de laatste dag van het schooljaar worden Yasmine en Jason uitgenodigd voor een feest in de enorme villa van hun klasgenoot Casper. Yasmines vader zal het nooit goed vinden dat ze gaat, maar als ze hoort dat Thomas er ook zal zijn, móét ze wel gaan. Maar al snel zou ze willen dat ze nooit het huis uit was geslopen… Als een aantal jongens ruzie krijgt, loopt het heel snel uit de hand. Er wordt gevochten en meerdere jongeren slaan op de vlucht. Een groep oudere jongens komt binnen en alle deuren gaan op slot. Niemand mag het huis verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Waren Yasmine en Jason maar nooit naar het feest gegaan…Comments


bottom of page