top of page

Gek, Gaaf, Geweldig | Dierenencyclopedie 2.0


In alle drukte vergeten we soms wel eens te genieten van de natuur om ons heen. Overal ter wereld zijn de meest prachtige dieren te vinden in de meest uiteenlopende biomen. Het is triest om te constateren dat dit allemaal een flinke knauw krijgt door de hebzucht van de mensheid. Het maakt je verdrietig om te zien wat we de medebewoners van onze planeet allemaal aandoen. Het boek Gek, Gaaf, Geweldig besteed zeker aandacht aan deze verloedering, maar is er gelukkig ook om ons te laten genieten van alle flora en fauna die onze aarde rijk is.


Want dat Gek, Gaaf, Geweldig een boek is om vrolijk van te worden, dat staat buiten kijf! Wanneer je het boek in je lokale bibliotheek of boekhandel in de schappen ziet liggen, wordt alles in je lichaam aangetrokken tot de kleurrijke kaft die het boek rijk is. Een krokodil, otter, pelikaan en giraffe kijken je schaapachtig aan. Het boek nodigt je uit om op ontdekkingsreis te gaan. Een ontdekkingsreis langs allerlei verschillende diersoorten in verschillende leefomgevingen.


De reis brengt je langs het water, de lucht, het bos, de woestijn en het grasland. Elke leefomgeving herbergt zijn eigen dieren. Na een inleiding door bioloog Tim Flannery himself worden enkele belangrijke begrippen uitgelegd, zoals evolutie, klimaatverandering en habitats. Vervolgens is het tijd om op ontdekkingsreis te gaan. Ons avontuur begint bij de kwallen, waarvan we leren dat de grootte varieert van een pinda tot twee vleugelpiano's. Onze reis neemt ons even verderop mee langs de kogelvissen die genoeg gif herbergen om vijf ijshockeyteams te doden. Wauw!


Zoals gezegd worden vervolgens nog genoeg leefomgevingen en bijbehorende dieren aangedaan. Elk dier wordt op eigen wijze behandeld. Het is een mengeling van feitjes en ervaringen die de schrijver soms zelf met het dier heeft. De feiten worden omgezet naar begrijpbare vergelijkingen voor de basisschoolkinderen en dat maakt het een ijzersterk informatieboek. De kaft was al aantrekkelijk, maar de binnenkant gaat daar misschien nog wel overheen. Met kleurrijke illustraties en de in het oog springende tekst lay-out is dit een boek om voor elke schoolbibliotheek aan te schaffen. Heb jij thuis een bioloog in de dop? Dan is dit een cadeautje dat hem of haar een gat in de lucht doet springen!

Illustrator - Sam Caldwell | Uitgeverij Lemniscaat
 

Dit boek is voor...

...de dierenliefhebbers onder ons

...scholen die zoeken naar aantrekkelijke informatieboeken

...fans van Freek Vonk!