top of page

Yannicks reis door Araluèn: De Grijze Jager deel 10 - De keizer van Nihon-Ja


De Grijze Jager, De keizer van Nihon-Ja, Deel 10, cover, Gottmer, John Flanagan

Ieder land heeft wel eens een opstand meegemaakt. Een opstand omdat een bevolkingsgroep onrecht wordt gedaan; een opstand, omdat het beter kan in het land of een opstand omdat er iemand is die graag aan de macht wil komen. Natuurlijk gaan vele opstanden gepaard met bloedvergieten. Soms aan de kant van de oproerkraaiers en soms aan de kant van de machthebbers. Natuurlijk is het altijd zo, dat je in zo'n land met een opstand een kant moet kiezen. Welke kant kies je dan? Vaak kies je degene met de meest wijze en interessante uitstraling. Of gewoon degene die het meeste jouw belangen behartigt. Precies het plot in de Grijze Jager deel 10.


Arnaut is aan het begin van De Grijze Jager deel 10 - De keizer van Nihon-Ja in een vreemd land aan de andere kant van de wereld. Hij is in Nihon-Ja. Daar mag hij aan het hof van de keizer Shigeru nieuwe vechtkunsten leren. Hij raakt al snel erg gehecht aan de charismatische leider. Als Shigeru naar zijn winterverblijf verhuist, komt al snel het alarmerende bericht binnen dat zijn rivaal Arisaka een staatsgreep heeft gepleegd in de hoofdstad. Zijn eigen Senshi-stam heeft hem voor een deel verraden en Arisaka neemt Nihon-Ja over met leugens en bedrog. Al snel merken ze dat Shigeru niet veel bondgenoten heeft. De enige bondgenoot die Shigeru zou kunnen krijgen, zijn een stel houtbewerkers (de Kikori) in het noorden, waar volgens de legende in de buurt een enorm paleis staat. Al snel besluit hij de gok te nemen en Arnaut moet van de keizer afscheid nemen. Dit is immers niet zijn strijd en niet zijn land. Als Arnaut in een hinderlaag de keizer redt, besluit hij dat hij nu toch al verbonden is met de strijd en hij gaat met de keizer mee naar het noorden.

kaart, De Grijze Jager, wereld

Ondertussen zijn Will, zijn liefje Alyss en zijn leermeester Halt op bezoek in Toscana. Daar maken ze kennis met de legerstrategieën van de mensen uit Toscana. Ze lijken daar alles in teamverband te doen en dat is iets wat Will en Halt niet kennen. In Toscana is de Arridi-stam van Selethen (bekend uit De Grijze Jager deel 7 - Losgeld voor Erak), aan het onderhandelen over de vrede tussen beide landen. Alyss is als onafhankelijke diplomate uitgekozen om de onderhandelingen aan te gaan tussen beide landen. Als kroonprinses Evanlynn (of met haar schuilnaam Cassandra) aankomt in Toscana met het nieuws dat Arnaut vermist is in Nihon-Ja, besluiten ze op expeditie te gaan. Vinden ze Arnaut voordat het te laat is? Kan Arnaut zich staande houden met alle rare en vreemde gebruiken?


In de Grijze Jager 10 - De keizer van Nihon-Ja volg je bijna alle helden die tot nog toe zijn voorgekomen. Dat maakt dit deel ook super interessant. Er waren zoveel losse eindjes in de vorige delen en die lijken nu allemaal bij elkaar uit te komen. Het verhaal is daarom niet alleen spannend en meeslepend, het zorgt ook voor de nodige drama, jaloezie en strijd tussen de hoofdrolspelers. De keizer speelt een enorme indrukwekkende rol in dit verhaal. Ook al is dit het eerste verhaal waarin hij voorkomt, dit is weer een Flanagan-karakter om van te houden.

Will, Alyss en Cassandra, personages, De Grijze Jager

Het boek bestaat uit 480 bladzijden, maar je leest het weer in één zucht uit. Ik blijf erbij dat als je eenmaal begint, je niet meer stopt met De Grijze Jager. Nu ben ik zeker weer benieuwd naar de volgende delen. Zeker omdat het boek eindigt met weer een aantal spannende losse eindjes. Flanagan is er een meester in geworden om spanning en strijd af te wisselen met gekibbel en tactisch gezwets (en ook dat is interessant om te lezen!). De slimme, gewiekste Halt, de vindingrijke Will, de trouwe Arnaut, de avontuurlijke Evanlynn en de altijd nette Alyss, maken samen er weer een geweldig spannend avontuur van!Dit boek raden wij aan voor...

...kinderen die houden van spannende avonturenboeken

...iedereen die gek is op oorlogstactieken

...een ieder die ook de "l" niet kan uitspreken

 

Samenvatting/Omslag

Arnaut wordt vermist. Enkele maanden geleden is hij vertrokken op een militaire missie naar het hof van de keizer van Nihon-Ja en daarna is er niets meer van hem vernomen. Evanlyn maakt zich zorgen en besluit met Will en Alyss op onderzoek uit te gaan. Aangekomen in Nihon-Ja blijkt Arnaut verstrikt te zijn geraakt in een politiek web. Leden van de Senshi, een kaste die gevreesd wordt om zijn vechtkunst, zijn in opstand gekomen tegen de keizer en Arnaut heeft ervoor gekozen om te blijven en de afgezette keizer bij te staan. Met de komst van Will breekt er een nieuw hoofdstuk aan. Samen staan ze voor de moeilijke taak om mannen te vinden die het durven opnemen tegen de behendige Senshi. Ook Alyss en Evanlyn willen hun steentje bijdragen, maar om goed samen te kunnen werken moeten deze eeuwige rivales eerst hun eigen strijdbijl zien te begraven. Zal het de vier vrienden lukken om de keizer van Nihon-Ja weer op de troon te krijgen?

Comments


bottom of page