top of page

Yannicks reis door Araluèn: Grijze Jager deel 6 - Het beleg van Macindaw

Bijgewerkt op: 14 feb. 2022


Belegeringen zijn altijd spectaculair. In de 80-jarige oorlog in Nederland heb je natuurlijk het beleg bij Leiden, waarbij een dappere burgemeester zichzelf opofferde, zodat de bevolking niet doodging van de honger. En het beleg van Troje (misschien wel de meest bekende belegering) waar een houten standbeeld van een paard een gift was uit overgave, maar waar ondertussen een aantal legereenheden in het paard zaten die zo de stad konden innemen. Ze hebben iets spectaculairs, want hoe gaat het lukken om een groot fort in te nemen dat bijna niet in te nemen lijkt? Dat is ook zo bij deel 6 van de Grijze Jager, want vindt Will een manier om Macindaw te bevrijden van de slechte Keren zonder enige hulp?


Will is namelijk in het bos beland bij de tovenaar Malkallam. Orman is steeds meer aan de beterende hand en Xander wijkt niet van de kant van Orman. Will is hard aan het nadenken hoe hij het voor elkaar gaat krijgen om zijn geliefde Alyss te bevrijden in de donjon van de burcht Macindaw. Hij is natuurlijk een strategisch meesterbrein, maar hij heeft nog nooit een belegering meegemaakt, dus hoe gaat hij dat voor elkaar boksen? Gelukkig krijgt Will hulp van oude bekenden.


Arnaut is namelijk onderweg gestuurd door Halt en Crowley. Hij kan wellicht van dienst zijn, maar hij weet niet dat het kasteel Macindaw ingenomen is door de vijand. In de buurt vinden de mensen van Malkallam ook een aangespoeld schip met een Wolf als vlag. Will weet dat dit Skandiërs zijn en hij weet de Skandiërs te overtuigen hem te helpen. Echter is hij hiermee alsnog in een groot ondertal, zeker als je de theorie van Arnaut bekijkt, dat je een drievoud aan soldaten nodig hebt om een kasteel in te nemen.


Ondertussen heeft Keren de mannen uit Scotia opdracht gegeven om te komen onderhandelen over het lot van het Noorden van Araluèn. De vraag is echter: kan Keren nog terug? Kan hij zich niet beter overgeven aan koning Duncan en om vergiffenis vragen? De Scotia onderhandelen met hem en de hoofdvraag is: Kunnen Will en Alyss het kasteel op tijd terugkrijgen, voordat het echte leger van de Scotia eraan komt?


Het 6e deel van de Grijze Jager is dus enorm spannend en weer bevat het het geweldige strategische denken van Will, de brute kracht van de Skandiërs en Arnaut en de slimmigheid van Alyss. Je blijft je tot het einde afvragen of dit genoeg is, want eigenlijk zit alles tegen. Maar zoals zo vaak, kan je lot verbeteren als een steentje net goed valt.

 

Wij raden dit boek aan voor...

... lezers die gek zijn op boeken over legerstrategieën

... lezers die houden van spanning

... lezers die niet heel bijgelovig zijn

 

Samenvatting/Omslag:


'Het beleg van Macindaw' vormt samen met het vorige deel in de succesvolle De Grijze Jagerserie, 'De Magiër van Macindaw', een afgerond verhaal. Wills eerste opdracht als volwaardige Grijze Jager vindt plaats in het hoge Noorden, dat geteisterd wordt door duistere magische krachten, althans, dat is de mening van de plaatselijke bevolking. De nuchtere Will, die niet in magie gelooft, gaat samen met zijn vriendin Alyss op onderzoek uit. Zij ontdekken dat de strijdlustige Kelten een invasie voorbereiden. Samen met hun vrienden uit eerdere delen ontmaskeren zij de vijand en verijdelen hun snode plan.

Comments


bottom of page