top of page

Yannicks reis door Araluèn: Grijze Jager deel 8 - De koning van Clonmel

Bijgewerkt op: 14 feb. 2022


De Grijze Jager, The Hunter's Apprentice, Boek 8, cover, de koning van Clonmel, John Flanagan

Rond demonstraties en verkiezingen heb je het vaak: massa's mensen die een heel charismatisch figuur volgen. Vaak omdat de ideeën goed zijn, of omdat diegene goed kan spreken, omdat diegene betrouwbaar overkomt en zichzelf niet al te serieus lijkt te nemen. Mensen zijn gevoelig voor massa's. Vaak gaat dit goed, want dan heeft de persoon in kwestie ook echt de plannen die hij/zij de massa voorschotelt. Soms gaat dit ook helemaal verkeerd, omdat er wordt geredeneerd vanuit haat of ontevredenheid. Hitler wist bijvoorbeeld door het gebruik van film en aanplakbiljetten en anderzijds zijn knokploegen (dus angst) de bevolking op hem te laten stemmen. Wat nou als er zo iemand opstaat en de boel perfect kan belazeren, hoeveel mensen trappen hier in? En kunnen die mensen een gevestigde orde omver trappen? Allemaal thema's in het 8e boek van de Grijze Jager: De koning van Clonmel.

Halt O'Carrick, Jager, leermeester, De Grijze Jager
Halt

In het westen van Araluèn is Halt op een dorpje gestuit dat zich niet per se bij Araluèn heeft aangesloten. Er is wat geks aan de hand, want in het goed onderhouden dorpje (Selsey) heerst angst. Ene Farrel vertelt daar over een god die Alquezel heet, die de dorpelingen beschermt. Wanneer de dorpelingen op een dag niet over de brug komen met het geld dat "nodig" is om Alquezel zijn kracht te geven, wil Farell de boten in lichterlaaie zetten. Halt steekt hier een stokje voor en ontmantelt uiteindelijk deze groep. Na ondervragingen komt Halt erachter dat Farell werkt voor Tennyson die bijna heel Hilbernia al in zijn macht heeft. Er is echter één koninkrijk dat niet in de handen van Tennyson is: Clonmel


Will heeft zoals ieder jaar de Jagersbijeenkomst, maar mist door dit onderhoud zijn maatje en oude leermeester Halt. Zijn rustige vesting Zeeklif blijft onder zijn hoede en met alle bescheidenheid moet hij concluderen dat dat het beste is. Echter is hij een beetje teleurgesteld. Na afloop van de jagersbijeenkomst komt Crowley naar Will toe met het plan om een buitenlandse dienst op te richten, gericht op het oplossen van problemen verder weg, zodat Araluèn er niet de dupe van is. Hij mag dit doen samen met Halt en Arnaut en Will gaat natuurlijk meteen op het aanbod in.

Koning Ferris, broer van Halt, Clonmel, Hibernia, De Grijze Jager
Koning Ferris

Als Halt terugkomt en iedereen bij elkaar is, besluiten ze dat de eerste missie van die nieuwe dienst in Hibernia zal zijn om Tennyson te stoppen. Er is echter één dingetje: de koning van Hibernia is de tweelingbroer van Halt die hem vroeger heeft proberen te vermoorden, omdat hij koning wilde worden., Hoe zullen de mannen worden onthaald? En kunnen ze Tennyson en een veel grotere macht (namelijk een groot gedeelte van het volk) dan een paar soldaten tegenhouden?


Dit boek raakt eigenlijk de gevaren die er zitten in het bespelen van een massa. Als je zo charismatisch bent dat iedereen je wil volgen en daar ook nog een agressief drukmiddel tegenover zet en dan ook nog eens een zwak optredende koning hebt, dan zijn dat een aantal ingrediënten voor een staatsgreep. Halt, Arnaut en Will zullen echter wel optreden, maar ze weten te weinig van het bespelen van mensen en dus moeten ze hun wapens maar laten spreken. Dat levert zeker weer een mooi en spannend avontuur op.

 

Dit boek raden wij aan voor...

... lezers die houden van spanning en avontuur

... lezers die houden van listen en bedrog

... lezers die ook niet zitten te wachten op een familiereünie


 

Omslag/Samenvatting


Als Will op de jaarlijkse bijeenkomst van de Grijze Jagers arriveert, blijkt zijn grote vriend en mentor afwezig te zijn. Halt is op onderzoek in het westen van het rijk en als hij uiteindelijk terugkomt, heeft hij slecht nieuws. Er heerst onrust in Hibernia en die onrust dreigt over te slaan op Araluen. Een kwaadwillige religieuze sekte, waarvan de leden zichzelf de Buitenstaanders noemen, probeert er aan de macht te komen. Vijf van de zes koninkrijken van Hibernia zijn al ondermijnd. Het zesde koninkrijk, Clonmel, loopt nu gevaar.

Halt, Will en Arnaut gaan op pad om de orde te herstellen. Kunnen de geheimen uit Halts verleden hen helpen bij hun missie?


Commenti


bottom of page