top of page

Guinness World Records 2024 | Hoe ver gooi jij een wasmachine?


Het Guinness World Records boek is elke workshop weer een succes. We komen de groep in om kinderen te enthousiasmeren over boeken. Een van de workshops die we geven, is het speeddaten met boeken. De vraag is welk boek voor een kind liefde op het eerste gezicht is. Een van de boeken die niet bang hoeft te zijn eenzaam en alleen te sterven, is het Guinness World Records boek. Ook editie 2024 zal snel omarmd worden door iedereen die van plaatjes en bizarre dingen houden.


Elk jaar is het weer een van de eye-catchers in de boekhandel. Niet zo gek, want zo'n kleurrijke kaft met letters die schreeuwen om onderzocht te worden, doen het goed. De vraag is echter wat je nu eigenlijk in het boek terugvindt en voor wie het geschikt is. Guinness World Records 2024 kan het best omschreven worden als een gigantisch informatieboek dat in totaal meer dan 250 bladzijdes telt. Het is allemaal non-fictie, want de records die het bevat zijn echt behaald. De records zijn onderverdeeld in negen categorieën die variëren van natuur tot geschiedenis. Er staan feiten in over bergen en meren, maar ook over merkwaardige passies en eetprestaties. Met name die hoofdstukken zullen kinderen aan het boek gekluisterd houden. Hoe leuk is het immers om voor een kind te lezen dat 2 liter cola in minder dan 19 seconden door iemand is opgeslurpt?


Vergis je echter niet, want het boek kan zeer leerzaam zijn. Gezien het echt een opeenstapeling van records betreft, is er niet altijd veel uitleg te vinden. Lezen over het grootste hyperacide meer is leuk, maar weinig kinderen zullen meteen snappen waar het over gaat. Ook de begeleidende tekst zal menig volwassene zelfs de oren doen laten klapperen.


De plaatjes zorgen ervoor dat sommige records makkelijk kunnen worden begrepen, maar lang niet alles is echt geschikt voor basisscholieren. Dit heeft puur te maken met tekstbegrip, niet met vulgaire records en dergelijke. Wie juist uitdagingen zoekt, kan met dit boek een hoop leren op een zeer leuke manier. Het is tof om op school of thuis samen records te bekijken, zeker die op de aarde en het heelal betrekking hebben. Samen uitzoeken wat al die moeilijke woorden betekenen. Records waar de mens weinig invloed op heeft gehad. Tegelijkertijd zijn de rariteiten ook leuk om elkaar mee van de stoel te laten vallen. Is het niet van verbazing, dan is het wel van het lachen.

 

Ik raad dit boek aan voor...

... lezers die houden van informatieve boeken met veel afbeeldingen.

... lezers, ouders en leerkrachten die op zoek zijn naar uitdagende teksten.

... lezers die ook in het boek willen komen en als voorbereidend werk een record om te breken zoeken.

 

Samenvatting/Omslag

Deze volledig nieuwe editie 2024 bevat duizenden nieuwe records en aansprekende foto’s. Het thema is dit keer: Onder water. Er is aandacht voor bizarre beesten als de giga-octopus, maar ook voor bekende Guinness-onderwerpen als het menselijk lichaam, wetenschap en techniek, sport en avontuur. Ook jonge recordhouders passeren de revue. Diversiteit en inclusiviteit staan centraal, zowel boven als onder water. Boordevol tips om je te verwonderen over de oceanen en zelf bij te dragen aan een betere wereld.

Comments


bottom of page