top of page

Had ik maar een octopus (3+) | Wat is nou het ideale huisdier?


Kinderen zijn dol op dieren en andersom. Tenminste, er wordt nog wel eens wat te enthousiast aan de oor van een hond getrokken of bijna op de kat gezeten, maar over het algemeen zijn het maatjes. De vraag is echter: welk huisdier is nou het leukste om te hebben? Het meisje uit Had ik maar een octopus weet het wel. Geen enkele twijfel. Het zeedier met wel acht tentakels is het meest ideale huisdier dat je je kunt wensen!


En nu hoor ik u denken, waarom is dat dan zo? Heel simpel! Een octopus weet moeiteloos haar aandacht te verdelen. Dat is ontzettend handig als er vriendjes komen spelen. Ze heeft drie grote harten die vol liefde voor je kloppen. Ze legt acht armen om je heen als ze je in komt stoppen. Dit zijn zomaar twee argumenten die het prentenboek je als lezer voorschotelt.


Het verhaal begint net als de voorganger Als ik een dinosaurus had. Kinderen kunnen aangewezen plaatjes benoemen zonder een woord te hoeven lezen. Hierin vullen ze jou als voorlezer aan. Wanneer vervolgens besloten is dat het een octopus wordt, worden er bizarre situaties voorgeschoteld waar de vrolijk getekende octopus goed in zou zijn. Hiervan zal de creativiteit van uw zoon, dochter of kleuter zeker op hol slaan.


Ga het gesprek aan of de octopus echt het beste huisdier is. Of kunnen ze een ander bizar huisdier bedenken? En waarom dan? De onbegrensde creativiteit van kleuters kunnen prachtige gesprekken en creatieve vondsten opleveren. Wat dat betreft is Had ik maar een octopus een schot in de roos!

 

Wij raden dit boek aan voor...

...ouders die een creatief prentenboek zoeken

...leerkrachten die inspiratie zoeken voor een project

...nieuwsgierige aagjes die wel eens willen weten waarom je een octopus als huisdier zou willen!

 

Samenvatting / Omslag


Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. En ze weet al precies wat het moet worden:


Geen garnaal en ook geen vis,

ik wil een dier met charme.

Een vaardig dier, een aardig dier

met heel veel open armen.


Ik weet het al: een octopus!

Zo’n dier met acht tentakels

om leuke dingen mee te doen,

dat lijkt me echt mirakels!


Een kleurrijk prentenboek op rijm, meesterlijk vertaald door Bette Westera.

Comments


bottom of page