top of page

Held of Schurk - Een te gekke geschiedenis (9+) | Een unieke kijk op historische figuren


Held of schurk, Columbus, Mao Zedong, kinderboek

De geschiedenis van de wereld wordt vanuit verschillende oogpunten beschouwd. Elke gebeurtenis kent namelijk twee verhalen. Wie voor de een als held wordt bestempeld, is voor de ander een regelrechte schurk. Columbus werd door zijn landgenoten als held onthaald toen hij nieuw land (bleek achteraf) had ontdekt, maar de oorspronkelijke bewoners van Amerika waren niet zo blij met zijn komst. Napoleon heeft voor veel revolutionaire wetten gezorgd, maar ook veel oorlog gevoerd. Hebben we dus te maken met helden of schurken? Benjamin Goyvaerts, Yasmina Faid en illustratrice Wendy Panders laten hun licht daarover schijnen in dit boek.


Het informatieboek neemt je mee op reis door de tijd. We beginnen onze reis bij de Egyptenaren, waar Ramses II aan de hand van zes gouden tips vertelt hoe je de meest fantastische farao aller tijden kunt worden. Daarna worden de Romeinse keizers langs de meetlat gelegd en wordt uiteindelijk Mao Zedong helemaal uitgelicht. Want was de dictator uit de 20e eeuw echt zo'n monster?


Alles in dit boek wordt met een vleugje humor en op heel begrijpelijke wijze toegelicht. De schrijvers slagen erin om toch wel uitgebreide informatie beknopt weer te geven, waardoor jonge lezers worden uitgedaagd om mee te denken over desbetreffend historisch figuur en wellicht nog zelf op onderzoek uit gaan. Doordat elk hoofdstuk een andere manier van vertellen heeft, wordt het boekje nooit saai. Het blijft verrassen en dat is niet altijd even makkelijk bij informatieboeken. Vaak zie je toch nog altijd grote lappen informatie die weliswaar steeds luchtiger worden geschreven, maar nog altijd een beetje afschrikken. Held of Schurk - Een te gekke geschiedenis heeft daar in ieder geval geen last van.


 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van geshiedenisboeken

...leerkrachten die aan de slag willen met geschiedenis uit verschillende oogpunten

...lezers die willen weten of ze zelf een schurk of een held zijn

 

Samenvatting/Omslag

Kon één farao een heel leger verslaan? Welke Romeinse keizers waren wreed en gemeen? Kon je een held worden door op de bus te zitten? Wat als je bijnaam 'de Verschrikkelijke' was?

Ontdek verhalen zoals dat van:

  • Karel de Grote - Hoe groot was hij écht?

  • Christoffel Columbus - Was hij wel een held?

  • Josephine Baker - Hoe kon ze dansen en spioneren tegelijk?

Reis mee naar het leven van helden en schurken, van lang en niet zo lang geleden.

Comments


bottom of page