top of page

Help! Een verrassing! (4+) | Niet iedereen iedereen is er dol op!


Verrassingen... de één maar je er bijzonder blij mee, terwijl de ander er heel ongemakkelijk van wordt. Het is een bijzonder fenomeen. Kijk alleen al naar cadeaus. Wanneer je iets koopt van iemands verlanglijstje, dan is de verrassing er eigenlijk al af. Door van verlanglijstjes af te wijken, zorg je ervoor dat de verrassing wel aanwezig blijft. Of je het desbetreffende feestbeest daar een plezier mee doet, is natuurlijk de vraag. August de Vos in ieder geval niet!


Suusje de Eekhoorn, een van de beste vriendinnen van August de Vos, heeft een verrassing in petto. Een verrassing speciaal voor August, maar August de Vos weet helemaal niet of hij daar op zit te wachten. Sterker nog, hij is er bijzonder onzeker over. Want wat zou Suusje zich wel niet allemaal in haar hoofd halen?


Wordt het iets wilds? Of misschien wel iets heel druks? Het zou allemaal kunnen, maar zeker weten doet August het niet. Zijn eigen gedachten maken hem gek en daarom besluit hij zich te verstoppen. Kan hij ontkomen aan de verrassing van Suusje de Eekhoorn? En wat zou die verrassing uiteindelijk zijn?


Help! Een verrassing! is een fantastisch prentenboek dat een bijzonder fenomeen aan het licht brengt, namelijk het omgaan met verrassingen. Verrassingen worden vaak gekoppeld aan plezier en dankbaarheid, maar er is een grote groep mensen die daar helemaal niet van houdt. Een cadeau of uitje vinden ze leuk, als ze van tevoren maar weten wat er gaat gebeuren. Dit boek biedt een prachtige opening om in gesprek te gaan over verrassingen. Wat is een verrassing? Hoe ga je er mee om? Vindt iedereen verrassingen leuk? Auteur Miriam Bos weet deze vragen prachtig te vangen in haar unieke boek, dat is uitgegeven door Lemniscaat. Daarom verdient dit boek de tag AANRADER.

 

Ik raad dit boek aan voor...

...leerkrachten en ouders die willen weten of de kinderen van verrassingen houden

...leerkrachten en ouders die op zoek zijn naar een prentenboek met een moraal

...mensen die op zoek zijn naar een verrassend cadeau, voor een verjaardag bijvoorbeeld...

 

Samenvatting / Omslag


August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt. Een verrassend prentenboekendebuut.

Comments


bottom of page