top of page

''Help, mijn kind wil niet lezen!'' - 3 oorzaken en tips!

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2022


Hoe krijg je je kind aan het lezen? Tips voor leesmotivatie

Het is een beeld wat regelmatig de revue passeert. Kinderen vinden allerlei dingen interessant, behalve lezen. Het maakt niet uit wat voor boeken je koopt of wat voor trucs je uit de mouw schudt, gelezen wordt er niet. Een erg vervelend en tevens opvallend verschijnsel, want lezen is eigenlijk verschrikkelijk leuk! Hoe komt het dan dat uw kind er een hekel aan heeft?


Het feit dat uw kind niet wilt lezen, kan te maken hebben met het feit dat er zich in het verleden iets heeft voorgedaan, waardoor uw kind een hekel heeft gekregen aan lezen. Maar er zijn ook nog andere redenen. Wij sommen in ieder 3 mogelijke oorzaken op en geven daar een passende tip bij!


Oorzaak 1 - Het kind voelt de druk


Leesonderwijs op de basisschool neemt de nodige druk met zich mee. Die druk wordt vanuit verschillende kanten opgevoerd. Zo vinden ouders het over het algemeen geweldig als kinderen in groep 3 de eerste woorden kunnen lezen. School houdt de leesontwikkeling van het kind nauwlettend in de gaten, en toetst dit ook op verschillende manieren. Kinderen waarbij het aanleren van leesvaardigheden moeizaam gaat, voelen al snel de hete adem van ouders en school in de nek hijgen. Ze MOETEN lezen, en het liefst zo snel mogelijk. En dat werkt bij een kind averechts. Want wat moet, dat is niet leuk!


Tip 1 - Probeer de druk dus niet te hoog te leggen. Je kunt het kind aanmoedigen om te lezen, maar keur het niet af wanneer het daar (even) geen zin in heeft. Intrinsieke motivatie is uiteindelijk de beste vorm van motivatie!


Oorzaak 2 - Er is geen aantrekkelijk aanbod


Bij alles wat je koopt, weeg je in principe het aanbod af. Bij het kopen van een auto kijk je wat de opties zijn. Je kijkt naar merken, features, de prijs...en uiteindelijk neem je een zo weloverwogen keuze als mogelijk is. Voor het kiezen van een boek zou het kind ook een legio aan opties moeten hebben. Een goede bibliotheek heeft het nieuwste van het nieuwste in huis wat betreft leesboeken. Een goede school zorgt er ook voor dat het aanbod aan boeken up-to-date blijft. Er ontpoppen zich regelmatig nieuwe, jonge schrijvers die een hele frisse manier van schrijven hanteren. Iets wat bij uw kind zomaar in de smaak kan vallen!


Tip 2 - Zorg ervoor dat uw kind wat te kiezen heeft. Ga samen naar de lokale bibliotheek en vraag eens naar het aanbod van school. Kijk zelf eens online naar nieuwe kinderboeken. Lees de achterkant van boeken, of laat u bij een boekenwinkel eens informeren naar de nieuwste populaire kinderboeken. Denk niet: ''Dit boek vond ik vroeger fantastisch, dus dat vindt mijn kind vast ook geweldig!'' Het is niet uit te sluiten, maar geeft ook zeker geen garanties.


Oorzaak 3 - Te makkelijke of te moeilijke boeken


We zijn als volwassenen kritische wezens. We zijn dol op dingen waarmee we vlot van start kunnen gaan. Als iets te moeilijk is, haken sommigen van ons af. Simpelweg niet de motivatie om door te zetten, of er is simpelweg gebrek aan perspectief. Bij te gemakkelijke opdrachten dwalen we al snel af. Het wordt allemaal net een tikkeltje te saai.


Herkenbaar? Bij kinderen is dit niet anders! Ook zij hebben behoefte aan dingen die op niveau zijn. Zo ook hun boeken. Een boek dat veel te veel moeilijke woorden bevat, zorgt ervoor dat het kind er nooit lekker 'in kan komen'. Een te makkelijk boek heeft ook geen goed effect. Dit heeft er vaak mee te maken dat onderwerpen niet meer genoeg prikkelen. Al met al moet wel gezegd worden dat kinderen eerder plezier hebben van boeken die te makkelijk zijn, dan boeken die te moeilijk zijn.


Tip 3 - Laat kinderen in eerste instantie zelf een boek uitkiezen uit alle boeken die er bestaan. Laat ze er eens een bladzijde van voorlezen. Gebruik daarbij de volgende vuistregel: zijn de woorden die je lastig vindt of niet begrijpt op één pagina op een hand te tellen? Dan zit je goed. Heb je een tweede hand nodig om te tellen? Dan moeten we verder zoeken naar een makkelijker boek! Koppel uw kind nooit zomaar aan een AVI-niveau. Het gaat erom dat het kind met plezier leest!

Комментарии


bottom of page