top of page

Het Gruwelkabinet | Een griezelige reis langs de bijzonderste voorwerpen


'Welkom in het Gruwelkabinet van dr. McAber, de griezelige verzameling van het meest bizarre en vreemde dat je kunt bedenken.' Het is de eerste zin van een boek dat er van de buitenkant even duister uitziet als dat de binnenkant je voorschotelt. Dr. McAber is een een ontdekkingsreiziger en filosoof die veel van zijn avonturen heeft opgeschreven. Achterkleindochter Kim besluit dat het tijd is om deze verhalen naar buiten te brengen. Hier en daar wel met een kanttekening van haar, want ze is het niet altijd met dr. McAber eens. Laten we zeggen dat hij soms inderdaad wat... opmerkelijke gedachtegangen had!


Het Gruwelkabinet van Lemniscaat is een opmerkelijk boek. Het kan eigenlijk meer gezien worden als een informatieboek dan een verhaal. Het boek neemt je mee langs verschillende onderwerpen. Zo kom je voorbij opmerkelijke kunstvoorwerpen, natuurlijke objecten en wetenschappelijke instrumenten, maar ook middeleeuwse martelwerktuigen en spirituele voorwerpen komen aan bod. Het een is daadwerkelijk een stukje gruwelijke geschiedenis, terwijl het ander wellicht met een korreltje zout genomen moet worden. Het boek lijkt in ieder geval genoeg voorwerpen en verhalen te hebben om je in ieder geval voor eventjes te fascineren!


Wat dacht je bijvoorbeeld van geestenfotografie, schedelboringen of de uiterst gruwelijke bronzen stier: een martelwerktuig waarin mensen werden opgesloten. Onder de bronzen stier werd vervolgens een vuurtje aangestoken en vervolgens... laten we het daar maar niet over hebben.


Het is vooral het hoofdstuk van de straf, misdaad en moord dat je het meest laat gruwelen in dit boek. Het is allemaal nog niet perfect, want er is onder andere wel een kleine drukfout aanwezig. Verder is het echter een interessant boek dat een stukje geschiedenis en gruwelen samenbrengt. Een boek met een specifieke doelgroep die eenmaal in de handen van het juiste kind zeker niet teleur zal stellen!

 

Ik raad dit boek aan voor...

... lezers die geschiedenisfanaten zijn.

... lezers die houden van griezelen.

... lezers die op zoek zijn naar martelwerktuigen, denk ik? (Gelukkig kun je ze toch niet meer kopen!)

 

Samenvatting / Omslag


In de 21e eeuw ontdekt de wetenschapster Kim McAber in een doos het notitieboekje van haar victoriaanse voorvader dr. McAber – ontdekkingsreiziger, filosoof en verzamelaar van vreemde en griezelige voorwerpen. Zijn hele leven lang reisde dr. McAber over de wereld en schreef hij al het bizarre op dat hij tegenkwam. Na 125 jaar zijn deze aantekeningen, die zijn verlucht met foto’s en illustraties, eindelijk te lezen... als je durft. Kim McAber heeft in de kantlijn soms opmerkingen gekrabbeld om een en ander in een modern perspectief te plaatsen. Ontdek voorwerpen in de categorieën Artificialia (door de mens gemaakte voorwerpen), Naturalia (dieren en planten), Spiritualis (de geestenwereld), Scelus et Supplicium (misdaad en straf ), Scientifica (wetenschappelijke instrumenten), Magicae (magische voorwerpen) en Morteum (schedels, lichamen en meer). Van gekrompen hoofden tot heksenflessen, van heiligenbloed tot overblijfselen van grafrovers, van slakkensiroop tot rattenkoningen en nog veel meer: dit boek is een kijkje in ons griezelige verleden.

Comments


bottom of page