top of page
Foto van schrijverLeesdetective Sander

Het Hekjesvraagstuk, De Klokkwestie en Het Taartprobleem | Clavis zet kinderen aan het denken

Bijgewerkt op: 16 sep.

Leerkrachten worden vaak aangemoedigd om kinderboeken meer in de lespraktijk in te zetten. Dat is voor het ene boek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een onderwijsleergesprek houden over wat personages beleven of in welke tijd een boek zich afspeelt, vraagt wel wat voorbereiding. Daarnaast is de een beter in het koppelen van de lespraktijk aan boeken dan de ander. De reeks van Clavis die we in dit artikel bespreken, windt er geen doekjes om. Deze boeken kun je namelijk in een handomdraai inzetten in jouw groep. Maak kennis met Het Hekjesvraagstuk, De Klokkwestie en Het Taartprobleem!


In deze stripboeken van uitgeverij Clavis volgen we schaap, kip en geit. Drie delen lang worden ze al geconfronteerd met een wiskundig probleem. Het avontuur begon bij Het Hekjesvraagstuk. Hierin vraagt boer Ed om een omheining te bouwen. Hij heeft twintig meter aan hek aangeleverd en wil daarmee een omheining hebben met een zo groot mogelijke oppervlakte. Je hoort het al, het stukje oppervlakte en omtrek staan centraal in dit stripboek.


Elk van de personages heeft zijn eigen rol. Schaap is de bolleboos. Hij denkt overal over na en komt met weloverwogen keuzes en oplossingen. Geit is het tegenoverstelde. Eerst doen, dan erover nadenken. Kip schommelt ertussenin en is er ook vooral om alles wat luchtiger te maken. Door deze rolverdeling gaat het dus een paar keer mis met het bouwen van de omheining, maar stiekem leert dit de lezer beter hoe het wel moet. Achterin het boek is er nog een beknopte uitleg met een paar opgaven om zelf met de omtrek en oppervlakte te oefenen. De leerkracht of volwassene moet zelf even nakijken, want de nakijk hebben ze niet in het boek voor het oprapen laten liggen.


Na het avontuur van de omheining, was het tijd voor problemen met de klok in De Klokkwestie! Kip heeft een brief van Brutus de Boxer gekregen. Daarin staat dat hij Kip om tien uur een lesje komt leren. Kip is in paniek. Wanneer is het tien uur? Hoe lang heeft hij nog? Schaap gaat gretig op deze vragen in en besluit Kip van een spoedcursus klokkijken te voorzien. Dit gaat al vrij ver, want het gaat ook al om de minuten. Een tijd van 9.17 moet bijvoorbeeld van de klok worden afgelezen. Geen stripboek voor groep 3 dus, maar voor het einde van de middenbouw. Het einde van dit boek is het leukst gevonden! Aan het eind van deze titel moeten kinderen analoge klokken aan digitale klokken koppelen. Een relatief uitdagende oefening!


Het meest recente deel dat op het moment van schrijven is verschenen, is Het Taartprobleem. De taart heeft samen met de pizza maar één echte functie in onderwijsland: breuken leren. Taarten en pizza's moeten namelijk eerlijk worden verdeeld en daar komen breuken om de hoek kijken. Breuken zorgen traditioneel gezien in het onderwijs voor zweetdruppels bij menig leerling. Het boek probeert de breuk visueel te maken met uiteraard Geit die weer flink de mist ingaat bij het aansnijden van de taart. De focus ligt in dit verhaal op de gelijkwaardige breuk en het vereenvoudigen van breuken. Daarbij ligt de aandacht dus meer bij groep 6.


Al met al zijn deze drie boeken laagdrempelig en zeer geschikt om in je groep te gebruiken. Met name de omtrek is aan het einde van de middenbouw goed te gebruiken. Ook De Klokkwestie zou voor 5e jaars interessant kunnen zijn. Ik raad Het Taartprobleem echt voor de bovenbouw aan (groep 6) om de basis van de breukenkennis extra te verstevigen!






 

Ik raad dit boek aan voor...

...kinderen die van wiskunde houden.

...leerkrachten die op zoek zijn naar ondersteunende materialen voor wiskunde.

...elke volwassene die eigenlijk zelf nog niet op 1F van rekenen zit.

 

Samenvattingen/Omslag


Het Hekjesvraagstuk

Wanneer de dieren van hun boer de opdracht krijgen om een hok te maken voor de varkens, krabben ze zich in de vacht. Hoe gaan ze daaraan beginnen? Het schaap heeft wel kaas gegeten van wiskunde, dus hij weet van wanten. Maar hebben de andere dieren ook zo’n wiskundeknobbel of raakt het vraagstuk nooit opgelost? Een grappig prentenboek in stripvorm dat laat zien hoe leuk wiskunde wel kan zijn. Voor rekenbeesten vanaf 7 jaar.


De Klokkwestie

Tiktak, tiktok, toktok … Kip kan niet kloklezen. Daardoor was ze te laat voor een afspraak en nu wil Brutus de boxer haar een lesje leren. Help! Schaap heeft een idee: Kip moet gewoon snel leren kloklezen. Geit heeft een ander plan: Kip moet karate leren, zich vermommen of naar de Zuidpool verhuizen. Welk plan is het beste? Een grappig prentenboek in stripvorm dat laat zien hoe leuk rekenen wel kan zijn. Voor kinderen vanaf 7 jaar die wel of niet van wiskunde houden.


Het Taartprobleem

Schaap, Kip en Geit krijgen een chocoladetaart van boer Ed. Heerlijk! Die zal wel makkelijk op raken. De taart verdelen is alleen iets moeilijker. Gelukkig heeft Geit de oplossing. Als de taart in tweeën wordt gesneden, krijgt Geit één helft en moeten Schaap en Kip de andere helft delen. Ziezo! Of bestaat er misschien toch een betere manier? Een grappig prentenboek in stripvorm dat laat zien hoe leuk rekenen wel kan zijn. Voor kinderen vanaf 7 jaar die wel of niet van wiskunde houden.

Comentários


bottom of page