top of page

Het leven van een allerbeste vriend - Grappige Griezels (8+) | Is het nu grappig of eng?


Ik moet eerlijk bekennen, ik heb lang getwijfeld of ik mij ooit aan een boek zou wagen van Jeff Kinney. Niet dat ik een hekel heb aan Bram Botermans (een legende op de basisschool), maar wij focussen ons graag op boeken die wel wat boekpromotie kunnen gebruiken. Het leven van een loser en daarnaast de spin-off Het leven van een allerbeste vriend worden toch wel gepakt, dus heeft het onze hulp niet nodig. Maar aangezien ik fan ben van griezelen, moest ik toch wel aan de slag met dit derde deel van Het leven van een allerbeste vriend. Met de titel Grappige Griezels was mijn interesse gewekt en was de eerste inhoudelijke kennismaking met de boeken van Jeff Kinney geboren.


Dit boek biedt de lezer veertien verhalen die variëren van mummies tot skeletten en van Frankenstein tot geesten. Wie een beetje bekend is met de serie, weet dat je het griezelen eigenlijk al meteen met een flinke korrel zout kan nemen. Dit boek is namelijk hoofdzakelijk grappig en ligt volledig in lijn met de eerder verschenen delen, maar doet dit griezelige sausje de serie goed?


Eigenlijk is het kraakhelder: dit boek schotelt voor wat je al vele delen lang hebt ervaren. De humor blijft groots aanwezig en de verhalen blijven mede daardoor wat oppervlakkig. Je leest er in sneltreinvaart doorheen. Het ene verhaal is wat sterker dan de ander, iets wat natuurlijk vaker voorkomt in een bundel. Het ene verhaal eindigt redelijk abrupt, terwijl het andere verhaal wel een verrassend einde in petto heeft.


Tijdens onze bezoeken aan de basisschool hebben we gemerkt dat vooral jongens erg om griezelboeken staan te springen. Door dit genre te combineren met Het leven van... heeft Jeff Kinney wellicht wederom een commerciële hit te pakken. Het boek leent zich uitstekend als leesvoer voor middenbouwers. De tekst is namelijk duidelijk en simpel opgebouwd. Lastige zinsconstructies worden vermeden (heel weinig komma's!) en moeilijke woorden zijn schaars aanwezig. Door de aantrekkelijke en overzichtelijke lay-out kunnen middenbouwers hier prima mee uit de voeten en dat is iets wat wij toejuichen. Voor bovenbouwers is er veel ander interessants op de markt te vinden waar wij ons hard voor maken. Maar hé, Bram Botermans & Co. laten zich niet zomaar uit het veld slaan, hè!

 

Dit boek is voor...

... fans van de serie die ook van griezelen houden

... middenbouwers die een klein beetje uitdaging zoeken

... fans van griezelboeken die eigenlijk echte angsthazen zijn (klinkt herkenbaar)

 

Samenvatting/Omslag

Lachen en griezelen geblazen in de hilarische gruwelwereld van Theo Thorbecke. Ontmoet zombies, mummies, vampiers, aliens en nog veel meer…Durf je nog wel in het donker te gaan slapen?


Met Grappige griezels is het lachen en griezelen geblazen. Pak je zaklamp, kruip onder je dekbed en duik in de hilarische gruwelwereld van Theo Thorbecke: uniek en onvoorspelbaar! Je ontmoet zombies, mummies, vampiers, aliens en nog veel meer griezels in deze humoristische, maar ook angstaanjagende verhalen. Theo’s verhalen lijken misschien grappig, maar pas op! Durf je nog wel in het donker te gaan slapen?

Comments


bottom of page