top of page

Het meisje dat op een olifant ontsnapte | Een rollercoasteravontuur

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Je hebt wel eens van die boeken waar het tempo voor jouw smaak net iets te laag ligt. Wanneer de personages op een nieuwe locatie komen, wordt eerst anderhalve pagina lang beschreven hoe de omgeving eruit ziet en wat de personages allemaal denken en voelen. Dit is voor de ene lezer heerlijk en voor de andere lezer een verschrikking. Het meisje dat op een olifant ontsnapte is een rollercoasteravontuur dat je in sneltreinvaart een ongelooflijk avontuur laat beleven. Welkom in Serendib!


In dit boek volgen we het meisje Chaya, dat vanaf de eerste letter van het boek meteen diep in de problemen zit. Het meisje dat op een olifant ontsnapte start namelijk midden in de actie. Chaya heeft namelijk juwelen van de koningin van Serendib gestolen en probeert daarmee te ontsnappen. Ze blijkt er een goede reden voor te hebben. Een dorpsgenoot is namelijk aangevallen door een krokodil en heeft daarom geld nodig voor een behandeling. Door de juwelen te stelen en te verkopen kan deze behandeling worden betaald, maar dan moeten ze wel eerst succesvol worden gestolen.


Chaya lijkt te ontsnappen, maar beseft niet dat ze zich een hoop problemen op de hals heeft gehaald. Niet alleen haar eigen hals, want het hele dorp heeft er last van. De koning pikt de diefstal niet en besluit iedereen hardhandig aan te pakken. Hij moet en zal er achter komen wie de juwelen heeft gestolen. Wanneer Chaya en goede vriend Neel niets anders kunnen dan opbiechten dat zij er mee te maken hebben, begint het avontuur pas echt. Weet Chaya uit de handen van de koning en zijn soldaten te blijven?

Eerste bladzijde van het meisje dat op een olifant ontsnapte

Eigenlijk hebben we nu nog niets verklapt over de titel van het boek. Dat is ook iets wat je lekker zelf moet uitvinden. Schrijfster Nizrana Farook heeft een prachtig boek geschreven dat uitstekend is vertaald door Jolanda Jongedijk. Uitgeverij Veltman durfde het aan om dit boek dat ver van onze cultuur afstaat uit te geven en dat is een uitstekende keuze geweest. Het boek is voor kinderen een prachtige kennismaking met de Oosterse cultuur. Het meisje dat op een olifant ontsnapte is een rollercoaster van begin tot eind dat je even doet wanen in een prachtige wereld ver van hier.

 

Dit boek is voor...

...lezers die van een hoog tempo houden

...lezers die echte avonturiers zijn

...lezers die graag meer willen weten over de Oosterse cultuur of daar al fan van zijn

 

Samenvatting / Omslag

Dief. Rebel. Crimineel. Held? Gewoonlijk heeft Chaya overal een antwoord op. Maar het stelen van de juwelen van de Koningin, zelfs met de beste bedoelingen, is niet iets waar ze zich eenvoudig uit kan kletsen. Ze besluit te ontsnappen op de rug van een olifant, en neemt haar vrienden mee op een spannend avontuur door de jungle, waar bloedzuigers op de loer liggen en geruchten over een revolutie steeds luider rondzingen. Dit brengt Chaya op een idee: misschien is er een manier om haar dorp te verlaten als dief en terug te keren als held… Nizrana Farook is geboren en getogen in Colombo, Sri Lanka, en de prachtige landschappen van haar thuisland vinden hun weg naar de verhalen die ze schrijft. Ze heeft een masterdiploma in schrijven voor kinderen en jongeren en woont in Hertfordshire met haar man en twee dochters.


Comments


bottom of page