top of page

Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis | Je gaat er spontaan van opruimen


Bij mij in de groep houden we geen boekbesprekingen, maar boekpromoties. Kinderen organiseren een kring met als doel de ander te overtuigen om het boek te lezen. Een serie die steevast in deze kringen terugkomt, is het Ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom. De serie stamt uit 2016 en vertelt de avonturen van hoofdzakelijk Nina en Alfa, maar het ministerie werd sinds het eerste deel al snel uitgebreid. In dit derde deel steken vier tieners de koppen bij elkaar om de wereld een stukje beter te maken.


Nina, Alfa, Kaj en Ruben komen namelijk al snel een bijzonder mysterie tegen. Er liggen verdwaalde spulletjes in de gymzaal en de vraag is van wie deze spullen zijn. Al snel komen ze meester Isaac op het spoor, die meer van deze spulletjes lijkt te weten. Na een spannende achtervolging op de fiets, lijkt meester Isaac wel een heel mooie woning te hebben. Het is een hutje in het bos. Er klopt echter iets niet, want Isaac lijkt niet in het huis te overnachten. Wat is er allemaal aan de hand en hoe kunnen de kinderen een meester die op hun eigen school werkt anoniem helpen?


Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis pakt door op de gebeurtenissen uit de eerste twee delen, zonder daarbij al te veel verwijzingen te maken. Dit boek is beter als je de voorgeschiedenis van de kinderen, het ministerie en de Zilvermannen kent, maar is ook prima te lezen als losstaand deel. Het is voornamelijk de band die je al met de hoofdrolspelers hebt opgebouwd, die je mist.


De ondertitel verklapte het eigenlijk al: het overvolle huis moet worden opgeruimd en daar kom je zelf in een opruimbui van. Sanne Rooseboom zorgt voor een verhaal met een goed tempo en speelt met verschillende perspectieven die heel goed behapbaar zijn voor jongere lezers. Een plottwist richting het einde van het verhaal is het startsein voor een sterk einde dat een flinke dosis spanning aan het boek toevoegt. Ik pak snel door naar deel IV: Het ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...fans van de serie!

...lezers die houden van een combinatie van spanning en humor.

...ouders die hopen dat hun kinderen een spontane opruimbui krijgen.

 

Samenvatting/Omslag

Het Ministerie van Oplossingen stort zich op een nieuwe zaak!

Een fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen! De kinderen besluiten de meester te helpen met het doorploegen van de troep. Dat huis moet leeg, zo snel mogelijk. Maar tussen de rommel liggen de schatten van de eigenaar, een uitvinder. En érgens in huis liggen bovendien de aantekeningen over zijn grote uitvinding, en die moeten snel worden gevonden. Terwijl de kinderen hard aan het werk gaan, luisteren de Zilvermannen ze af. Die uitvinding, die willen ze ook wel… Een avontuurlijk boek vol spinnenwebben, verborgen schatten en een héél prille liefde.

Comments


bottom of page