top of page

Het mooiste boek van grote viezigheid (10+) | Werkelijk alles over smerigheid en hygiëne


Het doen en laten rondom hygiëne kent een rijke historie. Niet altijd hebben mensen zich zorgen hoeven maken over hoe lang ze onder de douche staan. Er is immers niet altijd een douche geweest. Piotr Socha en Monika Utnik-Strugata nemen ons mee in de geschiedenis van de vuiligheid. Denk aan vuiligheid in taal, giftige poeders en pestmeesters.


Vergis je niet, er is bizar veel te vertellen over bacteriën, reinheid en badkamers. Niet voor niets telt het grote informatieboek circa 200 bladzijdes. Het boek begint met bijzondere citaten die te maken hebben met het onderwerp. Zo beweerde Bernardus van Clairvaux dat 'Daar iedereen stinkt, ruik je niemand.' Een citaat van Queen Elizabeth I laat zien dat wassen in de 16e en 17e eeuw geen dagelijkse gewoonte was: ''Ik was me een keer in de maand, ongeacht of dit nodig is of niet.'


Het boek neemt je vervolgens mee op reis langs de wereld van zeep en zalfjes (crèmes van hagedissenpoep?) en haarverzorging (baarden waren ooit verboden in Egypte!). In totaal komen er 31 onderwerpen aan bod. Hierbij wordt behoorlijk de diepte in gegaan, wat dit een informatieboek maakt voor de laatste klassen van de basisschool. Een 7e of 8e jaars zal grote delen van dit boek begrijpen, maar zich soms ook best even achter de oren krabben, afhankelijk van de aanwezige woordenschat. Het boek bevat in ieder geval interessante informatie teksten om eens in je groep mee aan de slag te gaan. Want wees eerlijk, wat vinden kinderen nu leuker dan viezigheid?

Inkijkexemplaar Het mooiste boek van grote viezigheid
.pdf
Download PDF • 3.35MB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers die een origineel informatieboek zoeken.

...lezers die alles willen weten over hygiëne.

...lezers die iets 'verfrissends' zoeken.

 

Samenvatting/Omslag


Een fascinerende geschiedenis van vuil en hygiëne, ziekten en medicijnen.

Wist je dat:

  • Napoleon uren in de badkuip spetterde?

  • Chirurgen zelfs aan het begin van de 19de eeuw hun handen niet wasten?

  • Er tijdens de barok muizen woonden in de pruiken van deftige dames?

  • Astronauten geen wastafel hebben om hun tandpasta in te spugen?

Dit boek is een stinkend grappige en rijkelijk geïllustreerde reis door de tijd.

Comments


bottom of page