top of page

Het mysterieuze verhaal van de Tentakeljongen (9+) | Familiedrama's in een vissersdorp


De wereld staat helaas bol van de familiedrama's. Scheiden is vandaag de dag bijna eerder de regel dan de uitzondering, waar we ook als basisschoolleerkrachten mee te maken hebben. Het kan ook zo zijn dat een gezin abrupt uit elkaar wordt gerukt wegens een tragische gebeurtenis. Zo ook in het mysterieuze verhaal van de Tentakeljongen, die zich in het vissersdorpje Aaldijk lang schuil weet te houden, maar na jaren van stilte juist in de spotlight komt te staan.


Marina woont in Aaldijk, een vissersdorpje aan de kust. Marina is een uitstekende verhalenvertelster. Ze schudt de verhalen zo uit haar mouw en dat levert haar vrienden op die aan haar lippen zijn gekluisterd, maar ook vijanden die haar maar een leugenaar vinden. Marina is in ieder geval niet het populairste meisje van het dorp, dat mag wel worden gesteld. Ze woont alleen met haar moeder Stella, die een viswinkel heeft die weinig winst maakt. Vroeger, toen haar man en de vader van Marina nog leefde, was alles anders. Zes jaar terug is Menno echter spoorloos verdwenen. Zijn lichaam is nooit gevonden. Daarom hopen Marina en Stella nog vurig dat Menno ooit weer tevoorschijn komt. Maar is die hoop ergens op gebaseerd...?


Ondertussen ontdekt Marina tijdens een duistere avond een lichtje in de verte. Het lichtje komt bij de verlaten pier vandaan, waarvan men zegt dat het er spookt. Marina besluit op onderzoek uit te gaan en ontdekt Willem, de tentakeljongen die al sinds jaar en dag zich schuilhoudt. Hij leeft van vis en slaapt op een stapel visnetten. Zijn vader, een moedig visser, is al in tijden niet meer teruggekomen. Willem is blij met de aandacht van Marina en ze spreken af om elkaar nog eens te zien. Terwijl Marina nadenkt over hoe ze het bestaan van de tentakeljongen gaat uitleggen, gaat alles opeens in sneltreinvaart...


Het mysterieuze verhaal van de tentakeljongen is een familiedrama met een vleugje mysterie. Het boek is nergens eng en het plot is niet moeilijk om te raden, maar dat maakt het toegankelijker voor jongere lezers. De 10+ op de kaft mag wat mij betreft dan ook wel omlaag naar de leeftijd van 9 jaar. Het boek legt alle plotwendingen uit en kent weinig moeilijk taalgebruik. Een vermakelijk mysterie voor de iets jongere lezers onder ons!

 

Ik raad dit boek aan voor...

...lezers vanaf eind groep 5 die van een mysterie houden.

...lezers die zelf in een vissersdorp wonen.

...lezers die ook wel eens een geheimzinnige vriend zouden willen!

 

Samenvatting/Omslag


Marina woont in Aaldijk, een kustplaatsje waar alles draait om vis. Vissen boeien haar alleen niet. Ze vertelt liever verhalen.

Tijdens een verkenningstocht op de verlaten pier ontmoet Marina Willem, een jongen met tentakels en scharen. Samen besluit het duo om Willems ware verleden boven water te krijgen, maar kunnen ze de inwoners van Aaldijk wel vertrouwen?

Comments


bottom of page