top of page

Het Oneindige Verhaal (10+) | De baas van Fantasië


Het oneindige verhaal, Michael Ende, De Fontein, cover

Stel je voor dat je iets vanuit het lezersperspectief kan roepen naar een personage in een verhaal. Lijkt je dat niet geweldig? Dan had Sander met zijn horrorboeken al heel vaak geschreeuwd dat de personages bepaalde dingen echt niet moesten doen! Je zou een gesprek kunnen voeren met de persoon uit het boek (als hij wat terugschrijft), en je zou het verhaal kunnen beïnvloeden. Het zou heel wat spannende boeken schelen, want je roept gewoon dat er iets aan de andere kant van de hoek staat en het personage is niet zo stom om daadwerkelijk het avontuur aan te gaan. Ik denk wel dat boeken saaier zullen worden. Echter het oneindige verhaal is er ook niet minder op geworden!


Een klassieker als Het oneindige verhaal wordt de laatste tijd veel vaker opnieuw uitgegeven. Kijk naar de boeken van Roald Dahl en de Koning van Katoren, Oorlogswinter en Kruistocht in Spijkerbroek. Het oneindige verhaal is daar geen uitzondering op. Michaels Endes verhaal gaat over Bastiaan Balthazar Boecks. Hij is een kleine wat stevigere jongen op de basisschool en hij wordt een beetje gepest en zijn moeder is pasgeleden overleden. Voor de wereld is hij onzichtbaar, want zijn vader lijkt hem niet meer te zien en heeft alleen nog verdriet en pijn. Als hij op een dag wegrent en in een antieke boekenwinkel terechtkomt, valt zijn blik op het boek dat de bozige antiquariaat aan het lezen was. Het boek lijkt hem te roepen en voor hij het weet pakt hij het boek en rent hij terug naar school.


Daar zit hij op de zolderkamer en begint te lezen. Hij leest over het rijk van de kleine keizerin. Ieder wezen in dat rijk merkt dat er gaten in die wereld ontstaan. Die gaten bevatten niets, maar het niets is erg aantrekkelijk. Zó aantrekkelijk dat je erin wordt gezogen. Dan is er nog meer slecht nieuws: de kleine keizerin is ziek. Ze kan alleen beter gemaakt worden door iemand uit de mensenwereld die haar een nieuwe naam geeft. Kan Bastiaan haar in het verhaal helpen?


In het begin lijkt Het oneindige verhaal op een ode aan de fantasie, maar uiteindelijk kom je er achter dat het eigenlijk gaat over veel socialere dingen als: blij zijn wie je bent en niet vergeten waar je vandaan komt. Het oneindige verhaal draaft in een paar delen door over hoe een wereld eruit zou komen te zien als je je eigen fantasie kan gebruiken. Ontzettend interessant!


In de klas kun je mooie stelactiviteiten maken door de verhalen met de losse eindjes door de kinderen verder te laten vertellen/spelen of opschrijven. Bij elk karakter waar het verhaal stopt staat: "Maar dat is een ander verhaal en dat moet op een andere keer maar eens worden verteld." Hoe tof is het als de kinderen (als ode aan de fantasie en het bedenken van verhalen) zo'n verhaal afmaken. Wat je ook kan koppelen is het maken van je eigen ideale wereld. 'Hoe kun je een wereld creëren waar spanning is, maar waar ook een respectvolle leider heerst?,' is dan de hamvraag.


Hoe dan ook, Het oneindige verhaal, klassieker of niet, ik heb er wel van genoten. Soms moest ik even nadenken, welke woorden er werden gebruikt en in welke context, maar dat maakte het voor mij ook wel leuk om te lezen. Taalkundig is het een erg sterk boek en het verhaal is oprecht spannend en zeer interessant. Neem het vleugje magie, de geweldige letters en de vele boeiende personages erbij en je hebt een topboek. Zelfs al stamt het uit 1979 en wordt het 40 jaar later uitgegeven. Tijdloos!


 

Dit boek raden wij aan voor...

... kinderen die houden van spannende fantasieboeken

... leraren die op zoek zijn naar boeiende opdrachten over fantasie en het bouwen van werelden

... een ieder die zijn thuis liever wil vergeten om op een niet-bestaande plek te leven

 

Omslag/Samenvatting

Prachtige jubileumeditie met stofomslag van Het oneindige verhaal van Michael Ende, een onvergetelijke klassieker uit de jeugdliteratuur. Het boek verscheen in 1982 voor het eerst in het Nederlands en is nog altijd in druk. Deze wereldwijde bestseller won in Nederland een Zilveren Griffel en is in 41 talen verschenen.


Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek Het oneindige verhaal steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

Comentarios


bottom of page