Het raadsel van Bletchley Park | Codes om te kraken
- Leesdetective Yannick
- 1 dag geleden
- 4 minuten om te lezen

4 mei is altijd de dag om te herdenken. Natuurlijk herdenken we de slachtoffers van de Holocaust, maar we denken ook aan onze helden. Vaak zijn de helden uit de Tweede Wereldoorlog Winston Churchill en in Nederland koningin Wilhelmina of bepaalde verzetsstrijders, zoals de meest bekende Anton de Kom. Weinig hoor ik de naam Alan Turing, maar als je het hebt over een stille held, dan moet je Alan Turing noemen. De decodeerder die vele berichten vanuit het Duitse kamp wist te onderscheppen en op die manier veel aanvallen aan zag komen. Alan Turing gaf leiding aan veel meer mensen op Bletchley Park. Wat nou als er nog een ander raadsel is dat ontrafeld moet worden?
Jakob woont op Bletchley Park als decodeerder. Hij is op school ontzettend goed in wiskunde en in cryptogrammen en puzzels. Als hij op een dag wordt gevraagd om de Duitse berichten te decoderen, wordt hij daar heel erg blij van en verhuist hij naar Bletchley Park. Zijn moeder is pas overleden en vooral zijn zusje zit hierdoor met de gebakken peren. Want Lizzie moet naar haar oma in Amerika verhuizen.
Lizzie vertrouwt het niet. Zij gelooft niet dat haar moeder dood is en gaat op onderzoek uit. Ze weet de handlangers van haar oma uit te schakelen en weet Jakob te vinden. Daar waar Jakob het verdriet van zijn moeder vooral wegstopt, gaat Lizzie op onderzoek uit. Als Jakob in de gaten wordt gehouden door een dubbelspion en Lizzie steeds meer sporen van haar moeder vindt, komt er een verhaal op gang over Wizza: de moeder van Lizzie en Jakob.
Het raadsel van Bletchley Park is een spannend verhaal, dat al meteen in de actie begint. Lizzie is slim en weet weg te lopen, maar wat er aan de hand is, is niet geheel duidelijk. Wat fijn is, is dat het boek van daaruit verder kabbelt. Je merkt dat Lizzie steeds meer indamt als ze bij Jakob is, ook al vindt ze hem een hork, maar dat ze ook snel contacten legt. Daar waar Jakob daar iets meer moeite mee heeft. Vooral het personage van Lizzie is een personage om van te houden. Iemand die open is en recht voor zijn raap is enorm fijn om te lezen. Misschien zegt dat ook iets over mezelf.
Wat interessant is, is dat het niet alleen het verhaal goed is, maar veel van wat er meegemaakt wordt, is ook echt zo gebeurt op Bletchley park. Dat betekent dat je ook daadwerkelijk iets met dit boek kan in de klas. Het tegenhouden van de Luftwaffe, maar ook interessante weetjes en gedragingen van Alan Turing, maken het boek tot een musthave wanneer je het hebt over de Tweede Wereldoorlog. Het stuk over hoe de berichten versleuteld werden en wat er nodig was om dat weer te decoderen, was best wel pittig. Je leesniveau moet daarin wel echt hoog zijn, maar snapte je dat niet, dan is het ook geen ramp. De rest van het verhaal blijft boeiend genoeg, ook al ken je de mechanieken van een nieuw uitgevonden machine niet.
Het raadsel van Bletchley Park leest ook lekker weg. Er zit altijd een mate van spanning in, of het nu de oma is die Lizzie terug wil halen naar Amerika, of de dubbelspion die wil weten of de moeder van Lizzie en Jakob geen Duitse inmengingen had... het boek neemt je alle kanten mee. Ook de raadsels die het boek zelf levert zijn pittig en interessant. Kortom: wil je de Tweede Wereldoorlog nog wat schwung geven in de klas en niet weer hetzelfde verhaal verkondigen, dan brengt Het raadsel van Bletchley Park je daar een mooie oplossing voor!
Ik raad dit boek aan voor...
... iedereen die gek is op spannende boeken over de Tweede Wereldoorlog.
... alle kinderen die houden van raadsels.
... eenieder die ook zijn zilver in de tuin begraven heeft.

Leesdetectives Biebmonsters
Voor uitleg over de biebmonsters klik hier!Ā
Hoi, ik ben Nicky!
Ik houd van avonturen! In een goed avontuur zit namelijk alles. Mysteries, achtervolgingen, schatjagen⦠het is geweldig! Ik vind het heerlijk om helemaal in zoān verhaal op te gaan. Boeken waarin ik zelf mysteries en puzzels moet oplossen, vind ik ook heel leuk!
Samenvatting/Omslag
Ruta Sepetys en Steve Sheinkin brengen geschiedenis en avontuur samen in een superspannende jeugdroman over de Enigma-codes van de nazi's en de Britse codekrakers in het beroemde Bletchley Park. Ruta Sepetys is bekend van o.a. de YA-romans Ik moet je verraden en Stilte heeft een eigen stem (bekroond met Beste Boek voor Jongeren 2021).
Zomer, 1940. De negentienjarige Jakob en zijn eigenzinnige zusje Lizzie houden allebei van raadsels en puzzels. En nu zijn ze betrokken bij een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog: de codebrekers in het Engelse Bletchley Park. Terwijl Jakob zich aansluit bij de grootste wetenschappers van het land om het Enigma-raadsel van de nazi's te ontcijferen, begint de veertienjarige Lizzie aan haar eigen missie om de mysterieuze verdwijning van hun moeder op te lossen. Hitlers invasie komt steeds dichterbij en plots duiken er mysterieuze berichten en codes op bij het landhuis op Bletchley. Zijn de berichten voor hen of is het een val? En zouden het Enigma-raadsel en hun moeders verdwijning iets met elkaar te maken kunnen hebben?
Comentarios