top of page

Hoe blijft die grote boot drijven? | Concrete leervragen, ik houd ervan


Kinderen zijn net als sponzen, ze willen steeds meer weten. Wanneer dit niet het geval is, dan is er vaak iets misgegaan. Mensen worden van nature namelijk nieuwsgierig geboren. Bij mij op school werken we met projecten waarin kinderen hun eigen leervragen mogen opstellen. We geven dus niet alleen les over de kerndoelen van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, maar prikkelen ook de nieuwsgierigheid van leerlingen en vragen hen om zélf met vragen te komen. Wat willen zij weten? Dit kan soms hele concrete vragen opleveren. Vragen waar je gewoon een duidelijk antwoord op wilt krijgen. De serie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet... is voor die vragen een walhalla.


In het nieuwste deel van de serie, Hoe blijft die grote boot drijven?, wordt een zestal vragen beantwoord. Concreet. Duidelijk. Zonder al te veel poespas, maar wel met nuttige illustraties en laagdrempelig taalgebruik. Naast de vraag van de titel, wordt er antwoord gegeven op vragen als Waarom wil een kat niet in het water? en Waar haalt de brandweer bluswater vandaan? Telkens weer kort, bondig en dus duidelijk. Het boek is ideaal voor beginnende lezers en de nieuwsgierige kinderen die wat jonger zijn. Clavis duidt het boek zelf als een informatieboek van kinderen vanaf 5 jaar. Ik durf te stellen dat bovenbouwers ook veel aan deze boeken hebben. Kinderen kunnen nog wel eens verdwaald raken in de grote (en zeker ook prachtige) informatieboeken die ons land rijk is. Een wat makkelijker boek daarbij is zeker een welkome afwisseling.


Na de ontdekking van Hoe blijft die grote boot drijven? is er ook een grote vraag bij mij opgepopt: waarom kende ik deze serie niet eerder? Waarom ben ik hier niet eerder ingedoken? Met vijf eerdere delen waaronder Wie maakt de vieze trein schoon? en Waarom is een blauwe plek blauw? is het voor mij zo klaar als een klontje dat elke schoolbibliotheek deze boeken in huis moet halen. Ze zijn een rijke aanvulling op elke collectie van informatieboeken.

Inkijkexemplaar Hoe blijft die grote boot drijven
.pdf
Download PDF • 468KB
 

Ik raad dit boek aan voor...

...nieuwsgierige en jonge lezers.

...lezers die informatieboeken graag to the point hebben.

...schoolbibliotheken die hun informatieboeken willen aanvullen.

 

Samenvatting/Omslag

Waarom smaakt zeewater zout? Hoe kunnen vissen onder water ademhalen? En waarom houden katten eigenlijk niet van water? Eerst geven kinderen antwoord op elke vraag. Daarna lees en zie je het echte antwoord. Elke dag gebeuren er dingen om je heen waar je meer van wilt weten. In deze serie zié je de antwoorden die normaal verborgen blijven. Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 5 jaar.


Comments


bottom of page